Batinaši sa motkama bi mogli da dobiju do pet godina zatvora 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS

Zahvaljujući snimcima građana, cela Srbija je bila svedok incidenata na subotnjim protestima, pre svega onih koji su se dešavali u Šapcu. Međutim, proteklih dana svedoci smo i selektivne pravde ali drugačijoj interpretaciji događaja koje su nam plasirali nosioci vlasti, pre svih predsednik i premijerka Srbije, ali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Dok su učesnici mirnih demontracija nazivani fašistima, Dragan Milovanović Crni, čovek koji je u subotu zaustavio bager, ekspresno je uhapšen, a momci koji su tukli narod motkama nisu ni privedeni. Umesto da osudi nasilje, Aleksandar Vučić je čak pojedince branio navodeći da su imali “gumeni čekić”. Međutim, nije rekao kako on to zna.

Svedoci smo takođe i da se neposredno pred dolazak batinaša u Šapcu, policija ekspresno povukla. Vladimir Gajić, advokat i predsedednik Pravnog saveta Narodne stranke, tvrdi za Danas da se policija povukla jer je dobila takvu naredbu od Aleksandra Vulina. Ministra unutrašnjih poslova pitali smo juče da li je izdao takvu naredbu i zbog čega niko iz grupe naoražanih sa motkama i čekićima nije priveden, ali do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

Kako da budu privedeni kad su angažovani od vlasti, pita se Gajić.

– Režim ima svoje paramilicijske odrede. Ali zato više ne treba kukati nego im odgovoriti kao što je to uradio Crni ili onaj Šapčanin sa teglom na mostu. Narod ima pravo da se brani. Pogotovu od kriminalaca – ukazuje naš sagovornik. Upitan kolika bi im kazna bila zaprećena da su uhapšeni, Gajić napominje da ovde pravo ima drugorazrednu ulogu.

– Na to se treba navići. Zato ne bi komentarisao šta bi bilo da su batinaši hapšeni i za koje krivično delo bi mogli da ih terete. To se neće dogoditi – zaključuje Gajić.

Advokat Ivan Ninić ocenjuje za naš list da je situacija u kojoj batinaši sa šipkama, motkama i čekićima izlaze iz službenih „Škoda“ i obračunavaju se sa golorukim građanima, prilično alarmantna i nesvakidašnja, čak i za naše političke i društvene prilike.

– Da je pravni poredak jednak za sve, kao što nije, svi do jednog su morali da budu hapšeni i identifikovani. Potom bi javni tužilac doneo odluke i dao instrukcije policiji da li da podnese prekršajne ili krivične prijave. Tako bi i javnost u sudskom postupku saznala sve njihove biografske podatke, raniju osuđivanost, gde i šta rade, za koga rade i ko ih plaća da biju svoje sugrađane. Prema video zapisima koje smo mogli da vidimo na društvenim mrežama, tu svakako ima elemenata krivičnog dela Nasilničko ponašanje iz čl. 344. Krivičnog zakona – naglašava Ninić.

On pojašnjava da je nasilje vršeno od strane grupe lica, prema većem broju lica, čije spokojstvo je značajno bilo ugroženo, da je došlo do težeg remećenja javnog reda i mira, a bilo je i građana koji su zadobili telesne povrede.

– Za ovo delo je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina, pa zato nije jasno kako može policija da dobije komandu da se povuče i da ne reaguje? To bi zahtevalo ozbiljnu istragu od strane unutrašnje kontrole u MUP, ali i nadzor od strane Zaštitnika građana, a potom i krivične prijave protiv svih u lancu komande koji su takva naređenja izdali i na teretnu sprovodili. Jedina olakšavajuća okolnost i za policiju i za SNS je činjenica da tog dana niko nije izgubio život ili ostao trajni invalid, ali to ne može biti razlog za aboliciju odgovornih i zatašakvanje krivičnog dela – ističe Ninić.

Prema njegovim rečima, ključni problem je u tome što je godinama u policiji narušen princip subordinacije kao osnovni princip na kome bi strukturno policija trebalo da počiva.

– Nisu dešavanja u Šapcu nikakav izuzetak, već je to postalo pravilo u sličnim situacijama. I huligani i policija imaju isti lanac komande, a to je upravo SNS, odakle se sve na teretnu diriguje. Tome posebno doprinose načelnici policijskih uprava koji imaju ime i prezime i koji su na tim pozicijama zato što su beskičmenjaci, ali i zato što su ucenjeni, kompromitovani i u normalnom sistemu svi bi bili pohapšeni i procesuirani. I oni kao takvi su pristali da budu oruđe u rukama, prvo ministra policije, a potom i loklanih naprednjaka i njihovih batinaških falangi koje su im dobro poznate – smatra Ninić.

On dodaje da je predsednik države, kao predsedik SNS, direktno zainteresovan da niko od batinaša iz crnih „Škoda“ ne bude krivično procesuiran.

– Vučić ima i dodatnu obavezu da im se revanšira i za doprinos u smeni Nebojše Zelenovića, jer je sada već svima jasno da bez njih SNS ne bi preuzela vlast u Šapcu, a bez njih ne može tu vlast ni da sačuva. Kakav odnos ima prema šabačkim huliganima, takav odnos ima i prema svim drugim batinaškim „filijalama“ širom Srbije. Bez njih kao fizičko-tehničke podrške mašinerija SNS na teretnu ne može da funkcioniše. Otuda relativizacija događaja, zamene teza i priča o „gumenim čekićima“, da bi se potisnula činjenica da nisu pohapšeni i da policija nije sprečila nasilje koje je mogla i bila dužna da spreči – zaključuje Ninić, dodajući da narativ o „gumenom čekiću“ valjda treba da simbolizuje nekakav performans „pristojnih građana“ koji su spašavali bageristu koji je vozeći bager “samo radio svoj posao”.

Savo Manojlović i pokreta Kreni-promeni podseća za Danas da je ministar Vulin rekao da će policija morati da primeni nasilje.

– Policija mora da primeni zakon, a nikada nasilje nad građanima. Svi incidenti od prošle subote idu na dušu policije koja je odbila ponudu da se organizuju kontrolisani protesti, a u Šapcu se povukla i ostavila narod na milost batinaša. Bilo kakvo nasilje izazvaće još jaču reakciju građana i veće proteste. Najbolji trenutak da se stane sa zahtevima, bilo je onda kada smo ih podneli. Drugi najbolji momet je – sada, ukazuje Manojlović.

Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost „Koraci“, smatra da je na protestima prošle subote je po prvi put “od dolaska SNS kamarile na vlast”, policija dobila naređenje da tuče građane uz pomoć falanga.

– Istorijski gledano, tako počinju nezaustavljive pobune. Subotnjom blokadom Srbije ozvaničen je početak kraja diktatorskog režima i utrt je put radosti slobode. SNS brod tone zbog unutrašnjih sukoba kriminalaca i zbog sve većeg socijalnog nezadovoljstva u društvu. Budući da su onemogućeni institucionalni kanali komunikacije, sukobi će se neminovno preneti na ulice širom Srbije – ulozi su preveliki da bi došlo do mirne smene vlasti – ističe Oljača za Danas.

On dodaje da je evidentno da građane napušta stanje obamrlosti, i da je Vučić tu nemoćan.

– Vlast će represijom i nasiljem pokušati zastrašiti građane, što će samo izazvati dodatni revolt, a 4. decembra Srbija će biti pobunjenija nego pre sedam dana – smatra naš sagovornik.

Upitan da li veruje da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojaviti među građanima u subotu, kako je najavio, Oljača kaže da je predsednikova želja da se pojavi među demostrantima “plod frustracije, straha i očaja, jer gubi tlo pod nogama”.

– Vlast je oduvek bila svesna da je građani preziru. Održavali su se zahvaljujući ucenama, pretnjama, nasilju i indukovanju straha. Nisu u stanju da prihvate sveprisutno i javno ispoljavanje prezira. Zbog toga možemo očekivati da se ponašaju iracionalno. Obrisi društvenog konsenzusa oko preke potrebe za smenom SNS režima bude nadu, a u SNS paniku – zaključuje Oljača.

Gajić: Za uspeh protesta potrebno je jedinstvo

Vladimir Gajić ukazuje da su pitanja zbog kojih se narod buni zajednička za sve, da nisu ideološka, i da zbog toga mora da postoji jedinstvo.

– Za bolju organizaciju protesta neophodno je da učesvuje i opozicija. Mislim da nije sporno da su gotovo sve opozicione stranke, bez obzira u kojem su savezu, protiv Rio Tinta i novog Zakona o eksproprijaciji. Samo velika širina učesnika može dati masovnije odzive na protest. Zato mi se čini da je glavni nedostatak u toj želji pojedinih organizacija da im ovi protesti služe kao izborna kampanja.

Manojlović: Vučićevo ponašanje nedostojno funkcije

Na pitanje da li očekuje pojavljivanje Vučića na protestima u subotu, s obzirom da je najavio da će biti na pet lokacija, Savo Manojlović kaže da se predsednik ponaša nedostojno svoje funkcije.

– Sada treba da komentarišemo jedno detinjasto i nezrelo ponašanje i pokušaj samodokazivanja. Suštinsko pitanje je da li će on imati dovoljno hrabrosti da pristane na ustupak i odustane od neustavnog zakona ili će sudbinu nacije podrediti svojoj sujeti – ističe Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari