Batut: U proteklih mesec dana broj novoobolelih od korone u Srbiji povećao se za 14 puta 1BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

U Republici Srbiji se tokom poslednje dve nedelje meseca juna i tokom meseca jula beleži kontinuiran porast broja obolelih od COVID-19 i to za 14 puta, od 273 koliko je zabeleženo 13. juna do 3.912 koliko je registrovano 19. jula 2022. godine, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako Batut navodi, porast registrovanog broja obolelih je u manjoj meri praćen i povećanjem broja obolelih na bolničkom lečenju, te je 88  zabeleženo 16. juna, a 250 18. jula.

Rizik od smrtnosti usled COVID-19 je u kontinuiranom padu od novembra 2020. do juna 2022. godine, od kada se održava na nivou od 0,8 odsto što se može pripisati vakcinaciji, navodi Batut.

Posmatrajući teritorijalnu distribuciju, nagli porast se beleži u Beogradu i na području Zapadne Srbije i Šumadije (Šumadijski, Kolubarski, Mačvanski i Pomoravski okrug), u odnosu na Vojvodinu gde se uočava nešto sporiji porast i Istočnu i Južnu Srbiju gde je situacija još uvek relativno mirna sa izuzetkom pojedinih opština (Dimitrovgrad, Velika Plana, Bojnik).

Na osnovu analize podataka koje svakodnevno prikuplja Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” a imajući u vidu vreme godišnjih odmora i turističke sezone koju karakteriše intenzivnije kretanje stanovništva, očekuje se dalji porast broja obolelih. U Republici Srbiji se registruje omikron varijanta SARS-CoV-2 virusa i sve njegove subvarijante.

U poređenju sa ranijim cirkulišućim varijantama virusa, manje je verovatno da će infekcije omikron varijantom dovesti do ozbiljnog kliničkog ishoda koji zahteva bolničko lečenje ili prijem u jedinicu intenzivne nege. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i karakteristikama virusa, očekuje se da će epidemiološka situacija COVID-19 u narednom periodu biti nestabilna ukoliko se dosledno ne primenjuju mere prevencije.

Batut zbog toga svim građanima koji nisu vakcinisani preporučuje da to sada učine, a oni koji su se vakcinisali sa dve doze treba da prime buster doze vakcine i to prvu buster dozu najmanje tri meseca od poslednje vakcinacije. Druga buster doza se preporučuje osobama sa posebnim rizicima od infekcije, a to su osobe sa hroničnim oboljenjima i stanjima oslabljenog imuniteta, osobe starije od 60 godina i zdravstveni radnici. Drugu buster dozu vakcine moguće je primiti ukoliko je od prethodne buster doze prošlo najmanje pet meseci.

Nezavisno od vakcinalnog statusa, svim građanima se preporučuje nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama ili na otvorenom u situacijama okupljanja većeg broja osoba kada nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a naročito u sredstvima javnog prevoza, u čekaonicama, kancelarijama, liftovima i drugim mestima gde se okuplja veći broj osoba. Preporučuje se pojačano održavanje higijene ruku i respiratorne higijene.

Osobe koje imaju povećan rizik od teških formi bolesti posebno treba da izbegavaju mesta gde se stvaraju gužve ili, ukoliko ih posećuju, preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Svim osobama koje imaju simptome infekcije, posebno simptome infekcije disajnih organa (nos, grlo, pluća), preporučuje se da se izoluju u kućnim uslovima i da se jave lekaru u kovid ambulantu, navodi Batut.

Kada je u pitanju radna ili životna sredina potrebno je praktikovati redovno čišćenje i omogućiti dobru ventilaciju zatvorenih prostora, provetravanje prirodnim putem gde god je to moguće, a kako su trenutno topli dani, preporučujemo da osobe češće borave na otvorenom i da se okupljanja i druženja organizuju na otvorenim prostorima sa manjim brojem ljudi.

Pored navedenih preporuka koje se odnose na sve građane, propisane su i mere za posebne kategorije: obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i zabrana poseta pacijentima u zdravstvenim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari