Beograd danas ponovo najzagađeniji grad na svetu 1Foto: BETAPHOTO/ANA SLOVIC/DS)

Vazduh u Beogradu danas je ponovo jako zagađen, što je glavni grad Srbije svrstalo na prvo mesto na listi najzagađenih gradova na svetu, pokazuju podaci sa sajta IQAir.

Da je vazduh u Beogradu zagađen može se videti na ulicama, koje od jutros prekriva gusta magla.

Naša prestonica trenutno se nalazi u crvenoj zoni koja označava da je vazduh nezdrav i da je opasan po zdravlje građana.

Prema prosečnoj izmerenoj vrednosti svih mernih stanica u Beogradu, broj PM2.5 čestica iznosi 179.

Beograd danas ponovo najzagađeniji grad na svetu 2

Ove čestice uzimaju se kao uzorak jer se smatraju zagađivačem koji je najopasniji po ljudsko zdravlje.

U svim delovima Beograda vazduh je ocenjen kao „zagađen“, dok je u Lazarevcu „jako zagađen“, što pokazuju podaci Gradskog zavoda za javno zdravje Beograd.

Pored Beograda u crevenoj zoni, tačnije gradovi i mesta u Srbiji gde je vazduh jako zagađen, su još i Kosjerić, Niš, Novi Sad, Pančevo, Valjevo, Zaječar, Novi Pazar, Pirot, Popovac, Smederevo, Užice, Veliki Crljeni i Čačak.

Preporuka, kada je vazduh ovako zagađen, jeste da se što kraće boravi napolju. Ukoliko ste u mogućnosti, poželjno je da vodite računa o vazduhu u prostorijama u kojim boravite i da ga redovno prečišćavate.

Zdravstvene tegobe zbog zagađenja se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grup* mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, navodi se na sajtu BeoEko.

Osetljive grupe su stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Oni su uputili i preporuke za ponašanje stanovništva:

– Preporuka za osetljive grupe: Izbegavati naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini. Preusmeriti obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

– Preporuka za ostale u populaciji: Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Naporne aktivnosti podrazumevaju aktivnosti u spoljnoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem.

Na listi država sa najzagađenijim vazduhom, Srbija se trenutno nalazi na 28 mestu.

Iako je Zavod za javno zdravlje saopštio pre nepunih 10 dana da je zagađenje u Beogradu „prihvatljivo“, sada imamo situaciju da smo prvi na svetu, ali u trci koju niko ne želi da pobedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari