Beograd Prajd: Prajd je protest protiv nasilja, mržnje i svih oblika diskriminacije 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Beograd Prajd ističe da se ove godine, 18. septembra u 16.30 časova, u parku Manjež, i to 20 godina nakon prvog Prajda u Beogradu, šeta za ljubav, za zakon i za dostojanstven život, a protiv nasilja, diskriminacije, mržnje i ugnjetavanja.

“Pre 20 godina, hrabri aktivisti i aktivistkinje izašli/e su na ulice Beograda, ponosno protestujući za svoja prava i demokratiju za koju se društvo u Srbiji nedavno pre toga izborilo. Ubrzo su shvatili/e da ta demokratija nije važila za sve: nakon brutalnog nasilja i nemira na ulici, pokušaji da se organizuje Prajd do 2010. godine nisu bili uspešni, a nakon ponovljenih masovnih protesta i nemira na Prajdu 2010. usledile su tri protivustavne zabrane održavanja”, podsećaju u Beograd Prajdu.

Kako dodaju, od 2014. godine do danas, uspešno se održavaju nenasilni Prajd marševi.

“Tokom ovog perioda, aktivisti i aktivistkinje izborili su se za veću vidljivost i prepoznatljivost LGBTI+ osoba u društvu, za početak normalizacije LGBTI+ zajednice u medijskom i javnom diskursu, za izmene i dopune određenih zakona i usvajanje podzakonskih akata koji prepoznaju i štite LGBTI+ zajednicu, za uključivanje i učešće LGBTI+ osoba u političkom, javnom i kulturnom životu”, navodi se u saopštenju.

Beograd Prajd naglašava da je i ove godine, nakon dve decenije, protestni deo Prajda i dalje najvažniji – Prajd je protest protiv nasilja, mržnje, protiv svih oblika diskriminacije, protiv fašizma, kao i protiv pritisaka na LGBTI+ osobe da se kriju u svoja “četiri zida”.

U saopštenju se navodi je Prajd protest koji, kao i svake godine, ima jasne zahteve – Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama;Usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe; Brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici; Usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu; Izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta; Obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

“Pored protesta, Prajd je, takođe, događaj koji slavi ponos, postojanje LGBTI+ osoba i njihovih porodica, prijatelja i drugih saveznika i saveznica. Prajd posebno slavi i mlade LGBTI+ osobe, sve one koji i dalje nisu spremni da se autuju i da šetaju na Prajdu, sve kvir ljude u malim sredinama, sve LGBTI+ osobe koje su, zbog invaliditeta, rase, veroispovesti, nacionalnosti ili druge lične karakteristike na samom rubu margine. Upravo zato, Prajdu će i ove godine prethoditi Nedelja ponosa, koja se održava svake godine od 2011. godine”, ukazuju u saopštenju,

Nedelja ponosa počinje 12. septembra, i brojaće preko 40 događaja, uključujući predstave, filmske projekcije, panel diskusije, konferencije, radionice, žurke i druge umetničke, kulturne i edukativne programe.

Nedjelja ponosa završava se 18. septembra.

Ceo program možete pogledati na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.