Beograđanin osuđen uslovnom kaznom zbog pretnji novinaru Nedimu Sejdinoviću 1Foto: N1

Novinar Nedim Sjedinović potvrdio je danas FoNetu da je Viši sud u Beogradu prihvatio sporazum o priznanju krivičnog dela kojim je Beograđanin Boško Žeželj osuđen uslovno na šest meseci zatvora zbog pretnje koju mu je uputio.

U presudi, u koju je FoNet imao uvid, navodi se da je Žeželj u martu 2019. godine ugrozio sigurnost Sejdinovića tako što je ostavio komentar na tekst koji je objavljen na Fejsbuk grupi „Srbija Naša zemlja“.

Žeželj je napisao „Streljati!“ ispod teksta sledeće sadržine: „Nedime Sejdinoviću, toliko nesnosno provociraš običan svet da, ako ti neko izvuče uši, ne čudi se. Ne odobravamo nikako, ali ne bi ni digli glas. Takav hohštapler i bitanga nije viđena čak ni na platnom spisku. Nedim je predsednik NDNV, muslimanski ekstremista i srbomrzac“.

Kazna zatvora od šest meseci neće biti izvršena, ukoliko okrivljeni u roku od dve godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično delo.

„U jednom periodu sam dobijao pretnje skoro na svakodnevnom nivou, a ponekad su stizale u kamarama. Podneo sam brojne krivične prijave, ne bih mogao ni da ih prebrojim, a ovo je prva presuda o kojoj sam obavešten, ako se ne računa da sam s vremena na vreme dobijao informacije o odbačaju pojedinih krivičnih prijava“, rekao je Sejdinović.

„Ne mogu reći da sam zadovoljan, jer su u pitanju sankcije za samo jednu u moru pretnji. Sa druge strane, smatram da je važno da se ovakve presude donose, da se javnost upozna sa njima, da se ipak pošalje nekakva bar uslovna poruka da novinarima, kao ni bilo kome drugome, nije dozvoljeno pretiti“, naglasio je Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari