Besplatni udžbenici kao politička parola 1

– Umesto sređivanja ruiniranih školskih toaleta, što je bila jedna od centralnih tema iz obrazovanja svih dosadašnjih izbornih kampanja, opozicija u trci za osvajanje vlasti u prestonici sada obećava besplatne udžbenike za sve beogradske đake.

Kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas i lista okupljena oko njega, kao i kandidat Demokratske stranke Dragan Šutanovac garantovali su da će, ukoliko pobede, besplatne udžbenike dobiti svi učenici, a to je obećao i Vojin Biljić, prvi na listi grupe građana Dosta je bilo i Dveri.

Ipak, nijedna stranka nije konkretno odgovorila da li će školske knjige trajno da poklone svim učenicima osnovnih i srednjih škola ili će kao ranije morati da ih vraćaju, hoće li deliti samo osnovne udžbenike ili i radne sveske i za koje predmete, da li je ekonomski opravdano da se udžbenici daju i dobrostojećim porodicama i konačno koliko bi takva mera opteretila gradsku kasu.

Deo opozicije kritikovao je aktuelnu vlast zbog ukidanja besplatnih udžbenika, prećutkujući činjenicu da beogradski, ali i svi drugi učenici osnovnih škola u Srbiji iz siromašnih porodica dobijaju na trajno korišćenje udžbeničke komplete, kao i treće i svako naredno dete iz višečlanih porodica. S druge strane, Gradski odbor SNS je nedavno saopštio da je“ bezobrazluk što Dragan Ðilas govori o besplatnim udžbenicima (i vrtićima) budući da to nije omogućio dok je bio gradonačelnik“, što nije tačno, jer je upravo Đilas dok je bio na čelu prestonice učestvovao u projektu koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete za vreme mandata Žarka Obradovića.

Taj projekat bio je na meti kritika stručnjaka, jer deca nisu dobijala knjige trajno već su osnovne udžbenike morala da vrate na kraju školske godine, pa zbog toga nisu smela da u njima podvlače tekst, zapisuju… Projekat se sukcesivno sprovodio u mlađim razredima osnovne škole, a neke lokalne samouprave su ga proširile i na starije razrede, poput Beograda, gde su se nabavljala dva kompleta – jedan za kuću, a drugi za školu, uz identičan uslov da se udžbenici neoštećeni moraju vratiti na kraju godine. Besplatno korišćenje udžbenika, kako su ga neki zvali, mnogo je koštalo roditelje malih maturanata, jer su bili prinuđeni da kupuju polovne ili nove udžbenike pošto deca nisu imala odakle da se spremaju za polaganje završnog ispita. Mnogi od „besplatnih“ udžbenika su na kraju završili kod preprodavaca polovnih knjiga ili su bačeni, a ekonomska računica isplativosti ovog projekta javnosti nikada nije predočena.

Promenom republičke vlasti udžbenici su trajno davani samo osnovcima iz porodicama sa niskim primanjima i iz osetljivih grupa, ali je prvu godinu sprovođenja tog projekta pratila ozbiljna sumnja da su knjige dobila i deca koja nisu materijalno ugrožena, jer su pri konkurisanju roditelji pribavljali samo dokaz o primanjima.

Naredne godine promenjeni su kriterijumi, pa je uslov za besplatne knjige bio da porodica prima socijalnu pomoć, što važi i danas, a dobijaju ih i učenici sa smetnjama u razvoju, treće i svako naredno dete u višečlanim porodicama (uz uslov da su sva deca školskog uzrasta).

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji Ivan Ivić smatra da su obećanja o besplatnim udžbenicima politička parola, napominjući da će biti pogrešno ukoliko đaci kao ranije budu morali da vraćaju knjige na kraju školske godine.

– To će biti jako skupa štednja, jer naši učenici inače postižu loše rezultate na PISA testiranju, a sada biste ih terali da čitaju tako da ne smeju da se mešaju u tekst, umesto da ih učite da podvlače, postavljaju znakove pitanja, pišu na marginama, što je moguće i u elektronskim udžbenicima – kaže Ivić za Danas.

On podržava ideju da se besplatni udžbenici kao mera socijalne politike daju samo siromašnim učenicima bez obaveze da ih vrate, napominjući da će to možda biti jedine knjige u takvim porodicama.

 Radunović: Nije pravedno da besplatne udžbenike dobiju samo beogradski đaci

Desanka Radunović, bivša predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta, smatra da nije pravedno da besplatne školske knjige dobiju samo beogradski đaci, napominjući da u Srbiji ima mnogo siromašnih opština čijim učenicima su oni potrebniji.

– Političke stranke ovakvom propagandom šalju poruku: dođite u Beograd i imaćete bolje uslove školovanja, besplatne udžbenike, a ako živite u bogatijoj beogradskoj opštini dobićete i tablete, računare… Ima porodica koje mogu da kupe udžbenike svojoj deci i ne verujem da će takvi glasači biti privučeni obećanjem stranaka o besplatnim knjigama ili tabletima, koje deca već imaju. S druge strane, neki će verovatno to jedva dočekati – kaže Radunović, napominjući da pitanje pravednosti obrazovanja treba da se rešava na nivou države i da ono mora da bude dostupno svima pod jednakim uslovima, a ne da zavisi od toga da li je neki grad bogatiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari