Bez dogovora među osnivačima SRPS 1

I dalje nema dogovora između dve sukobljene strane u Sindikatu radnika u prosveti Srbije (SRPS) – Sindikata obrazovanja Beograda i Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV).

Pokušaj mirenja i pronalaženja kompromisnog rešenja, koji je inicirao jedan od pridruženih članova SRPS-a Sindikat obrazovanja Požarevac, nije urodio plodom, pošto se na sednici u subotu nisu pojavili predstavnici Sindikata obrazovanja Beograda, Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i Foruma beogradskih gimnazija.

Sastanku su prisustvovali članovi Sindikata obrazovanja Požarevac, Foruma srednjih stručnih škola Beograda i NSPRV-a, koji su se dogovorili da se hitno zakaže Kongres, jer je još u martu istekao mandat svim organima SRPS-a. Na sastanku je ovlašćen Ranko Hrnjaz, predsednik NSPRV-a, da pod hitno sazove članove komisije za pripremu Kongresa. Hrnjaz za Danas kaže da je sazivanje Kongresa u što kraćem roku „uslov svih uslova da bi došlo do dogovora“ i da su spremni da drugoj strani „pruže ruku pomirenja“, napominjući da Kongres treba da se održi po važećem Statutu, a ne po izmenjenom koji je usvojen na, kako tvrdi, nelegalnoj sednici Republičkog odbora SRPS-a.

Za predsednika SRPS-a (i člana Sindikata obrazovanja Beograda) Slobodana Brajkovića odluke donete na sednici u subotu su nevažeće, jer nisu dobile podršku većine članova tog sindikata. On kaže da nije protiv održavanja Kongresa, ali da on treba da se održi u martu, a ne ranije, s obzirom da je takvu odluku doneo Republički odbor.

Forum beogradskih gimnazija, takođe član SRPS-a, ranije je zatražio od Brajkovića da hitno sazove sednicu Statutarnog odbora, kako bi se razrešila pravna dilema o zakonitosti sednice Republičkog odbora SRPS-a, održane 18. novembra, s obzirom da NSPRV osporava njen legitimitet.

Brajković kaže da će ubrzo sazvati Statutarni odbor, dok Hnjaz tvrdi da je svim organima pa tako i Statutarnom odboru mandat istekao u martu, zbog čega to telo „ne može da ocenjuje zakonitost nezakonite sednice“.

Obe strane najavljuju podnošenje krivičnih prijava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari