Na predsedničkim izborima u prvom krugu u Priboju zabeležena je najbolja izlaznost u poslednjih deset godina. Od upisanih 26.629 birača izašlo je 15.520, odnosno 58,28 građana odsto. Mnogi se u ovoj opštini pitaju da li su ovakvi podaci velika nelogičnost, ili vrlo alarmantan podatak.

Na predsedničkim izborima u prvom krugu u Priboju zabeležena je najbolja izlaznost u poslednjih deset godina. Od upisanih 26.629 birača izašlo je 15.520, odnosno 58,28 građana odsto. Mnogi se u ovoj opštini pitaju da li su ovakvi podaci velika nelogičnost, ili vrlo alarmantan podatak. Jer, prema poslednjem popisu stanovništva opština Priboj ima 30.377 stanovnika. Prema ovim pokazateljima u ovoj opštini živi samo 3.748 mlađih od 18 godina, što Priboj svrstava u jedan od najstarijih gradova u Srbiji.
Međutim, ovakvi podaci su nelogični, jer u osnovnim školama, prvom i drugom razredu srednjih škola i predškolskim ustanovama upisano je 4.000 đaka, ne računajući decu na selu koja do predškolskog uzrasta ne idu u vrtić.
Predsednik opštine Milenko Milićević kaže da u ukupnom biračkom telu ima oko 5.000 onih koji trenutno ne žive u Priboju, upisani su u birački spisak, ali ovde godinama ne glasaju. S biračkog spiska ne mogu se izbrisati sve dok oni sami ne odjave prebivalište. Mnogo građana koji su na biračkom spisku tokom devedesetih godina odselili su se u zapadne zemlje, a znatan broj je u BIH, odnosno RS, pri čemu je veliki broj zadržao lične karte s mestom prebivališta u Priboju.
Prvi krug predsedničkih izbora u Priboju pokazao je još jednu zanimljivost. Dobroj izlaznosti u ovoj opštini doprineli su i meštani susednih opština RS, prvenstveno opštine Rudo. Ovi građani, koji su nekada i radili u pribojskim preduzećima, upisani su u birački spisak opštine Priboj, imaju lične karte opštine Priboj, ali žive u susednim opštinama, u Rs. Većina njih nije izlazila na ranije izbore u Srbiji, ali priča da će onaj ko izađe na izbore potvrditi da je u biračkom spisku, a samim tim i na spisku za dodelu besplatnih akcija, doprinela je da je odziv na birališta u ovoj opštini bio iznad svih očekivanja.
U odnosu na parlamentarne izbore prošle godine, u birački spisak je upisano 500 birača više, a očekuje se da će se do zakonskog roka za zaključenje biračkog spiska za drugi krug predsedničkih izbora broj glasača u Priboju povećati za najmanje 100.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari