Bista Gagarina poklon, vlast kriva za loš postament 1

Bista Jurija Gagarina, koja je posle salve kritika javnosti uklonjena sa spomenika na Novom Beogradu, poklon je fondacije „Dijalog kultura – Ujedinjeni svet“ iz Rusije, i samo jedna u nizu istih, ali adekvatno postavljenih bisti širom sveta.

Fondacija je kroz projekat donirala biste Gagarina zemljama širom sveta, ali drugi spomenici izgledaju skladno, proporcionalno a postamenti su svuda različiti, pa se da zaključiti da je za izradu tog dela bila zadužena lokalna vlast. Samo se beogradska vlast nije snašla da napravi adekvatno postolje za prvog čoveka u svemiru.

Fondacija „Dijalog kultura – Ujedinjeni svet“ sa sedištem u Moskvi, pokrenula je projekat „Bista Jurija Gagarina“, u okviru koga je više od 30 identičnih bisti postavljeno u gradove 23 zemlje širom sveta. Na sajtu fondacije objašnjeno je da su biste tokom 2017. godine postavljene u „brojnim obrazovnim institucijama, parkovima i ulicama različitih svetskih gradova“. Neki od tih gradova su i u zemljama okruženja – u Zagrebu, gde se bista nalazi u parku Stara Trešnjevka, Varna u Bugarskoj, a ima ih i gradovima širom Evrope – Italiji, Češkoj, Nemačkoj, Grčkoj, kao i u brojnim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza – Kirgistanu, Kazahstanu, Tatarstanu, kao i u Indiji, i na nekoliko lokacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ipak, na zvaničnoj listi gradova kojima je fondacija donirala lik poznatog kosmonauta, Beograd se još uvek ne nalazi. Verovatno zato što je bista postavljena sa značajnim zakašnjenjem – odluka Skupštine Beograda je doneta prošle godine, a i beogradska bista nije dočekala svečano otvaranje, kao druge u svetu.

Bista je uklonjena svega dan nakon što je postavljena, a nakon brojnih negativnih komentara šire javnosti na račun toga što je postament spomenika značajno veći od same biste.

Spomenik Juriju Aleksejeviču Gagarinu, sovjetskom kosmonautu koji je prvi poleteo u svemir, sastoji se od ogromnog pravougaonog postamenta na čijem vrhu je minijaturna glava, pa većina ljudi prosečne visine može da mu vidi samo – čelo. Verovatno zbog neshvatljivih proporcija, na društvenim mrežama pojavila se bujica komentara, u rasponu od smeha do zgražavanja, a gotovo nijedan od njih nije bio naklonjen novom spomeniku.

Gradske vlasti obećale su postavljanje novog spomenika, koji će nadležne institucije morati da odobre, kako je rekao gradski menadžer Goran Vesić, međutim nisu izneli detalje da li će se zameniti i bista i postament.

Vlast bez komentara

Gradske institucije nisu odgovorile na pitanja Danasa da li je fondacija Dijalog kultura – Ujedinjeni svet“ iz Rusije donirala ovaj spomenik, kao ni kakva je vrsta saradnje Grada sa njima. Iz kabineta Gorana Vesića obećali su da će odgovoriti na pitanja kada završi sa dnevnim događajima, a nije nam odgovorio ni Dragomir Karić, koji je podneo inicijativu za podizanje spomenika. Na samom spomeniku uklesano je da su naručioci fondacija „Braća Karić“, fondacija „Braće Marković“, kao i dve ruske fondacije. Sredstva je obezbedila fondacija „Braća Karić“, a s obzirom da je bista donacija, zaključuje se da su to sredstva za postament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari