Bodrožić: Svi smo mi taoci BIA, kako vlast sama sebe da osudi za ubistvo? 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je za N1 da je bila je laž da će svi resursi biti upregnuti u rešavanje slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije jer je opstrukcija bilo sve vreme sa svih strana.

„Naša je ideja da javnim okupljanjem pokažemo da se ne mirimo sa ovakvom odlukom. (…) U ovom trenutku cela novinarska zajednica je okupljena oko ovog slučaja i želimo našim okupljanjem ispred Apelacionog suda da pokažemo da smo još uvek tu uprkos svemu i da se nećemo pomiriti sa ovakom odlukom. Da će biti zabranjeno i kažnjeno ubijati novinare, odnosno vršiti zločin prema bilo kome, a da on ne bude sankcionisan“, istakao je Bodrožić, za N1.

Kako ističe, to je najlošije od svega jer upravo porodica, prijatelji i kolege Slavka Ćuruvije nemaju satisfakciju u pravdi, jer njega nema već 25 godina.

„Ovakva presuda je poruka budućim generacijama da iz ovakve države treba bežati. Ne vidim drugu poruku osim toga da je država nemoćna pred nekim kriminalcima i da ne može da reši slučaj ubistva novinara dve i po decenije. Ceo sudski proces je pokazao da je bila laž kada je rečeno 2013. da će svi resursi biti upregnuti jer se videla opstrukcija sve vreme. Vi imate BIA koja navodno pomaže, kao naslednica Udbe i DB-a ona štiti svakog svog pripadnika ma šta god da je on uradio. I očigledno da smo svi mi taoci te BIA do dan danas i da ova država nikada neće uspeti da izađe iz tog položaja“, objašnjava Bodrožić.

Ceo sudski proces, navodi, bio je faličan.

„Mnogi iz sadašnje vlasti su bili deo vlasti koja je stajala iza ubistava Slavka Ćuruvije. Kako će oni sami sebe da osude“, naveo je.

Na protestnom okupljanju, kako kaže, neće biti govora.

„Tišina u ovom trenutku je najbolja poruka ovakvoj vlasti i ovakvim sudovima“, navodi.

Fondacija Slavko Ćuruvija pozvala je na protestni skup danas, u 14 časova, ispred Apelacionog suda, u Nemanjinoj ulici broj 9 zbog presude u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kazao je za N1 da je iza portesta stoji Koalicija za slobodu medija, pre svega Slavko Ćuruvija Fondacija, NUNS, Asocijacija medija, Lokal pres, ANEM i UNS.

Podsetimo, nakon 10 meseci skrivanja od javnosti, Apelacioni sud je u petak objavio odluku da je četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti oslobodio krivice za ubistvo Ćuruvije, uz tvrdnju da se “pravosuđe predalo pred silom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari