Bojan Trkulja: Dolazak novih lekova protiv kovida odlična vest 1Foto: Miloš Đošić / Zoom

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovia“ Bojan Trkulja izjavio je danas za RTS da je dolazak novih lekova protiv kovida odlična vest i da su brojne prednosti, ali da kao i sa svakim lekom postoje ograničenja, zbog čega smatra da je obavezna vakcinacija šansa za izlazak iz pandemije.

Velike nade se polažu u nove lekove koji bi trebalo da stignu u Srbiju, a Trkulja ističe da su u pitanju prvi pravi antivirusni lekovi koji su razvijeni baš protiv kovida 19.

Jedna od prednosti je ta što su vrlo specifični za kovid 19, druga je što u u pitanju prvi put oralni lekovi. Imali smo i do sada neka monoklonska antitela koji se moraju primati u vidu intravenskih infizija, ovde prvi put imamo mogućnost da je ne samo pacijentu komforno da primi taj lek, nego možemo da ga držimo podalje od zdravstvenog sistema, objasnio je on.

Trkulja je rekao da se ti lekovi uzimaju pet dana uveče i ujutru i na taj način se postiže velika efikasnost u sprečavanju najtežih formi bolesti.

Kada su u pitanju lekovi, ovo su odlične vesti, ali moramo da znamo da kao i sa svakim lekom postoje ograničenja – od neželjenih efekata, do toga da postoje neke populacije pacijenata koji neće moći da ih prime, pa ćemo videti onog momenta kada zažive u praksi koliko će biti efikasni, predočio je Trkulja.

On kaže da posle dve godine borbe sa ovom bolešću i više od šest milijardi datih doza vakcina obavezna vakcinacija korak koji mora da se razmatra.

Mislim da je to definitivno korak koji treba da bude na neki način šansa za izlazak iz ove pandemije. Imamo sasvim dovoljno podataka koji kažu da su vakcine dovoljno efikasne i bezbedne, kada kažem efikasne mislim pre svega za ono za šta su stvorene, a to je da spreče dolazak na intenzivnu negu i da sreče razvoj najtežih oblika bolesti, zaključio je Trkulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari