Snažna eksplozija juče je nakratko prekinula zajedničku konferenciju za štampu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna i iračkog premijera Nurija Al Malikija u Bagdadu, javljaju agencije. Kako javljaju svetske agencije raketa je pala oko 50 metara od sedišta iračke vlade, gde se održavala konferencija, i napravila rupu prečnika jednog metra.

Snažna eksplozija juče je nakratko prekinula zajedničku konferenciju za štampu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna i iračkog premijera Nurija Al Malikija u Bagdadu, javljaju agencije. Kako javljaju svetske agencije raketa je pala oko 50 metara od sedišta iračke vlade, gde se održavala konferencija, i napravila rupu prečnika jednog metra. Kada je eksplozija odjeknula generalni sekretar UN, koji je juče stigao u iznenadnu posetu Bagdadu, bio je vidno uplašen i zaklonio se iza govornice. Al Maliki je, međutim, ostao potpuno miran i, kada je jedan od pripadnika obezbeđenja pošao da ga zakloni, rekao je da je „sve u redu“. Oni su zatim, posle nekoliko minuta prekida, nastavili konferenciju, ali su je ubrzo i završili. Pošto je eksplozija uzdrmala zgradu vlade malo maltera s plafona palo je po prostoriji gde su bili Ban Ki Mun i Al Maliki.
Eksplozija je odjeknula dok je deo odgovora Ban Ki Muna bio prevođen. Pre toga Al Maliki izjavio da poseta generalnog sekretara UN Bagdadu predstavlja znak da je Irak na putu stabilnosti. Vladine kancelarije u Bagdadu nalaze se u takozvanoj zelenoj zoni, vrlo obezbeđenom delu prestonice, gde su smeštene iračke institucije i Ambasada SAD.
Ban Ki Mun doleteo je u iračku prestonicu na razgovore s premijerom Iraka Nurijem Al Malikijem. Zbog bezbednosnih razloga, planirane posete inostranih dostojanstvenika u Bagdadu obično se ne najavljuju unapred sve dok njihov avion ne sleti.
Ban, bivši ministar inostranih poslova Južne Koreje, preuzeo je dužnost generalnog sekretara od Kofija Anana u januaru i ovo je njegova prva poseta Iraku. Anan je poslednji put posetio Bagdad u novembru 2005. pre održavanja parlamentarnih izbora. Prošle nedelje Ban je obelodanio „međunarodni sporazumom s Irakom“ kojim apeluje na međunarodnu podršku za petogodišnju rekonstrukciju Iraka, nazivajući ga „oruđem za otključavanje potencijala Iraka“. Poseta je usledila u isto vreme kada su visoki irački zvaničnici saopštili da pregovaraju sa sunitskim pobunjeničkim grupama kako bi ih ubedili da polože oružje. Saad Jusif al-Mutalibi iz Ministarstva za nacionalni dijalog i pomirenje izjavio je da su razgovori bili inicirani na zahtev pobunjenika i da se održavaju izvan i unutar Iraka u poslednja tri meseca. On je odbio da identifikuje grupe, ali je napomenuo da one ne obuhvataju Al Kaidu u Iraku, niti lojaliste Sadama Huseina, ali da su članovi bivše Baas partije učestvovali u razgovorima.
Al-Mutalibi je rekao da su pregovori na mrtvoj tački zbog insistiranja pobunjeničkih grupa da će položiti oružje samo kada se objavi raspored povlačenja trupa koalicije predvođenih SAD. Vlada je na to odgovorila da se takav korak može preduzeti samo onda kada bude obnovljena bezbednost u zemlji. Irački potpredsednik Tarek al-Hašemi pozvao je na razgovore sa svim pobunjeničkim grupama osim sa Al Kaidom.
Izveštaji su u protekle tri godine periodično pokrivali razgovore između iračkih i američkih vlasti i predstavnika sunitskih pobunjeničkih grupa, ali detalji o sadržaju tih pregovora, kao i to da li su dali neki napredak, uvek su bili površni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari