Bor i Majdanpek bez novozaraženih, u Kladovu i Negotinu po tri nova slučaja 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Sa još tri novoinficirana u opštini Kladovo je od početka epidemije od Kovida 19 obolelo 135 osoba.

Prema podacima Zdarvstvenog centra Kladovo, od korona virusa se oporavilo 78 lica, pa je ukupan broj aktivno obolelih smanjen na 54, dok su tri pacijentapreminula.

Gradske vlasti Bora navode da na teritoriji ovog grada drugi dan zaredom nema novih slučajeva infekcije virusom korona.

Nadležni iz gradskih zdravstvenih institucija kažu da se u Kovid ambulanti beleže  uglavnom kontrolni pregledi, a prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, od poslednjih informacija oporavilo se deset osoba, tako da je u Boru trenutno 40 osoba pozitivno na virus korona.

Stručnjaci apeluju da je i dalje neophodno striktno pridržavanje svih mera u cilju sprečavanja širenja infekcije.

U Majdanpeku je od 7. jula zabeleženo 65 pozitivnih, je da je posle par dana sa novim Kovid pacijentima, u protekla 24 sata nije registrivan nijedan novi slučaj. Na žalost, noćas je u Kliničkom centru u Nišu, od posledica korona virusa preminuo pacijent iz Majdanpeka. On je treća žrtva korone iz ove opštine.

-Epidemiološka situacija u Majdanpeku se smiruje u odnosu na onaj intenzitet koji je bio pre par nedelja. Pokazatelji su nam broj testiranja odnosno broj pregleda u kovid ambulanti, juče nam je stiglo 28 rezultata i svi su bili negativni što je ohrabrujući podatak da se situacija normalizuje. I dalje ništa ne prepuštamo slučaju i svaki ćemo sumnjiv slučaj testirati.– kaže pored ostalog, direktor Doma zdravlja ,, Dr Veroljub Cakić” dr Dragan Fudulović, dodajući da se dosta pacijenata nakon ozdravljenja vraća svojim poslovima.

Prema podacima dostupnim na sajtu majdanpečkog Doma zdravlja u poslednja 24 sata kovid ambulanti se javilo 43 pacijenta, a tri su imala upalu pluća. Na hospitalizaciji je trenutno šest pacijenata iz Majdanpeka, na kućnom lečenju nakon otpuštanja iz bolnice je 25 osoba, a u drugom talasu je do sada izlečeno šest pacijenata. U minula 24 sata urađeno je 16 PCR testova.

Inače, u drugom talasu u ovdašnjem Domu zdravlja testirano je 221 lice i od 167 pristiglih rezultata negativno je 102, a pozitivno 65 lica. Treba ponoviti 6 PCR testova, čeka se na 48 rezultata, a od početka epidemije urađeno je 668 PCR testova, a pozitivno je bilo 81 lice. Dodajmo da je na ulazu u Dom zdravlja Majdanpek postavljen sanitarni tunel u cilju sprečavanja širenja virusa i podizanja zaštite na viši nivo, za koji je ovdašnja lokalna samouprava  izdvojila 2.600 evra.

Kako javlja NG portal u Negotinu su registrovana tri nova slučaja. Od 21 rezultata, koliko je stiglo u negotinsku zdravstvenu ustanovu, korona virus potvrđen je kod trojice muškaraca starih 20, 26 i 66 godina.Najstariji će zbog dijagnostikovane upale pluća na lečenje u tercijarnu ustanovu, dok se dvojica mlađih osećaju dobro i nemaju simptome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari