"Konkursni perpetuum mobile": Novinar iz Subotice pozvan na informativni razgovor nakon što je raskrinkao "isisavanje" novca iz budžeta pojedinih medija 1Branko Žujović, foto: UNS

Novinar iz Subotice Branko Žujović kaže za Danas da nije iznenađen pozivom policije na informativni razgovor zbog serije tekstova u kojima je otkrio kako pojedini mediji „isisavaju“ novac iz budžeta opština i gradova, jer mu je tužilac već ranije najavio da će pokrenuti istragu.

Žujović je sredinom 2022. godine na portalu Suboticke.rs objavio seriju tekstova u kojima je raskrinkao kako se zloupotrebljava novac od projektnog sufinansiranja proizvodnje medijskih sadržaja.

Somborska policija pozvala ga je godinu i po dana nakon objavljenih tekstova koji su imali naziv „Milioneri iz konkursnog blata“.

– Tokom te 2022. godine objavio sam oko tridesetak tekstova o zloupotrebi medijskih konkursa na području Bačke. Iz odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javno tužilaštva u Novom Sadu su me u septembru 2022. godine obavestili kako će navodi iz mog istraživanja biti provereni. Tišina je trajala više od godinu dana i konačno pre koju nedelju javila mi se inspektorka iz Sombora i kazala kako ima nalog tužilaštva, ali mi je od početka rekla da će se ograničiti na Odžake, ne znam zbog čega. Juče me je zvala i pitala za neke od detalja jednog od vrlo spornih projekata u Subotici – izjavio je Žujović.

Kako ističe, u Odžacima je opštinskim novcem plaćena scenografija od 900.000 dinara, koja se nikad nije pojavila. Samo skica te scenografije je koštala 230.000 dinara. Projekat je na kraju pravdan tekućim izveštajima iz informativnog programa.

Kako objašnjava Žujović, određeni broj medijskih radnika napravio je konkursni perpetuum mobile, gde zapravo vlasnici medija biraju članove komisija koji onda njihovim medijima raspoređuju novce iz budžeta. I svi su zadovoljni.

– Vladan Stefanović je vlasnik velikog broja medija, koji direktno ili posredno dobijaju novce na svim tim konkursima. On je bio na čelu Udruženja elektronskih medija Srbije ComNet gde je i dalje veoma uticajan. To udruženje, zajedno sa Društvom novinara Vojvodine koje ima nekolicinu članova i malo poznatom Asocijacijom radio-televizija Srbije, konstantno delegiraju članove po raznim opštinskim komisijama za dodelu novca i tako dele pare građana jedni drugima. Jedni te iste ljudi se pojavljuju u različitim komisijama kao članovi čas jedne, čas druge, čas treće ogranizacije – nastavio je naš sagovornik.

Objašnjava i kako će se uskoro će se videti da li će ove grupe koje su zloupotrebljavale medijske konskurse sada naći način da zaobiđu novi pravilnik koji dosta strožiji, ali već postoje naznake da možda i hoće.

Ističe i da je nekoliko puta do sada davao izjave u policiji povodom tekstova koje je objavio, te da je inspektorka koja ga je sada zvala, bila veoma profesionalna.

Kako nastavlja, voleo bi da se provere sve tvrdnje koje je naveo u svojim tekstovima, a ne samo ono što se odnosi na Odžake.

Primera eklatantnih zloupotreba ima na svakom koraku. Jedan od njih se dodaje desio i u opštini Mali Iđoš, gde je iz lokalne kase izvojeno više od 600.000 dinara za četiri teksta za koja se uskoro saznalo da su plagirana.

– Jezivo je teško dolaziti do odgovora kada radite priče u malim sredinama. Otkrio samo aferu „starter“ gde je Subotica-tans kupila neki bezvezni uređaj koji vredi nekoliko stotina evra i platila ga 10.000 evra. To nije veliki iznos, ali je ta afera plastično prikazala kako se novac krade, razgolićen je mehanizam. Starter je na kraju vraćen, kao i novac, ali to nijedan lokalni medij nije preneo – nastavlja naš sagovonik.

Pre ovog tihog epiloga, prvo je kako objašnjava, direktor Subotica-transa od njega tražio da „stavi tačku na ovu priču“, dok je gradonačenik Stevan Bakić dok je afera još bila vruća, iz petinih žila branio spornu transakciju.

– Gradonačenik je doveo čitavu svitu iz Gradskog veća i upriličio jedan teatralan pres gde me najbrutalnije izvređao, kako nisam novinar i tako redom. Kada se posle ispostavilo da sam bio u pravu, da je starter vraćen i da sve što je on rekao bila neistina, nije bilo nikave reakcije. Tokom te konferencije najgore mi je bilo što su ostale moje kolege za vreme tog napada na mene ćutale i gledale u pod – rekao je Žujović.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari