Bujanovac: Protestuju radnici "Gumoplastike" 1Foto: bujanovac.rs

Radnici bujanovačke „Gumoplastike“ danas su organizovali protesnu šetnju na kojoj su istakli zahteve nadležnim ministrstvima da im pomognu u rešenju teških socijlnih problema koje imaju u firmi i obezbede socijalni program, koji im je obećan još prošle godine.

Radnici su odložili za danas najavljeni štrajk glađu zbog obećanja koja su dobili iz ministarstava privrede, finansija i rada.

Poverenik UGS Nezavisnot u „Gumoplastici“ Slavoljub Ristić je rekao FoNetu da je iz tih ministarstava stiglo obećanje da će u narednih davdesetak dana rešiti probleme radnika.

„Štrajk glađu je potez očajnika, jer nemamo nikakva finansijska primanja, čime smo vrlo ozbiljno ugrozili egzistenciju svojih porodica“, rekaa je Ristić.

Radnici ove fabrike, čije je sedište u Bujanovcu i u selu Klenike, već osam meseci su u štrajku.

Od Ministarstva privrede, koje upravlja „Gumoplastikom“, zahtevaju smenu direktora Srboljuba Dimitrijevića i predsednika Skupštine deoničara Nikole Markovića.

Tvrde da su „zbog njihovog nerada, ili namerne opstrukcije, radnici fabrike uskraćeni za socijalni program koji treba da usvoji Ministarstvo za rad.

Kao razlog za opredeljivanje velike većine radnika za socijalni program navode prvenstveno izuzetno niske plate, koje se kreću između 7.000 i 15.000 dinara.

„Mi smo žrtve neodgovornosti direktora koji je više od tri godine u penziji, a i dalje radi protiv interesa radnika zbog toga da bi što duže primao i penzije i platu“, tvrdi Ristić.

On je dodao u da radnicima socijalni program po zakonu sleduje.

„To niko od nadležnih u ministarstvima ne spori, ali se postupak namerno odugovlači iz nama nepoznatih razloga. Mi smo vrlo ozbiljni u svojim namerama, tako da ćemo sigurno ići do kraja“, rekao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.