Bujošević: Kampanja N1 protiv RTS 1Foto: N1

Junajted grupa danima vodi kampanju protiv Radio Televizije Srbije koristeći svoju televiziju N1, saopštio je generalni direktor RTS.

U saopštenju Dragana Bujoševića se kaže da „navodno Junajted grupa strahuje da gledaoci van Srbije mogu da ostanu bez programa RTS. To naravno nije tačno“.

Kao tačno se u saopštenju navodi da „Junajted grupa strahuje da će izgubiti veliki profit zato što će neko drugi umesto nje u inostranstvu distribuirati programe RTS“.

Kao tačno se navodi i da „svako, bilo gde u svetu, može besplatno da gleda RTS Svet, program RTS namenjen distribuciji u inostranstvu, preko satelita ili nove platforme RTS Planeta, na kojoj pored već pomenutog programa može bez ikakve nadoknade da gleda još 10 televizijskih i sluša četiri radijska kanala, kao i da koristi bogate videoteku i audioteku“.

Bujošević u saopštenju kaže da su ugovori između RTS i Junajted grupe o emitovanjima programa RTS u inostranstvu istekli 31. decembra i da je još u aprilu prošle godine ponuđen novi dogovor Junajted grupi.

„Nismo dobili nikakav odgovor, a novu ponudu smo dali krajem godine. Pregovore je odugovlačila Junajted grupa verujući da RTS nema kome drugom osim njoj da ponudi distribuciju svojih programa u inostranstvu“ stoji u saopštenju.

Bujošević kaže i da je „istovremeno RTS-u prećeno da ne bi bilo dobro da Srbi u dijaspori ostanu bez programa RTS. Ta pretnja je brzo i ostvarena u Hrvatskoj, kada je navodno novi vlasnik Junajtedove platforme u Hrvatskoj raskinuo ugovor sa RTS“.

U saopštenju se naglašava da je zbog kašnjenja pregovora produžena važnost ugovora između Junajted grupe i RTS je do 1. marta ove godine.

Uprkos pozivima da se nastave ozbiljni razgovori predstavnici Junajted grupe došli su u RTS tek 28. februara, „očigledno verujući da imaju monopolski položaj u distrubuciji programa u inostranstvu i da će tako naterati RTS na potpisivanje po njega nepovoljnog ugovora“ kaže se u saopštenju.

Predstavnicima Junajted grupe saopšteno je da postoje i drugi distributeri koji pod mnogo povoljnijim uslovima žele da reemituju programe RTS u inostranstvu na šta je dobijen odgovor: „Mi od njih nećemo kupovati vaš program, proći će kao Arena sport, od koje takođe nismo kupili ni jedan program“, saopštio generalni direktor RTS.

Ta pretnja i ucena su dovoljan dokaz da Junajted grupu zanima njen profit i da je ne zanima da li će Srbi u dijaspori moći da gledaju programe RTS, stoji u saopštenju.

Koristeći svoju moć Junajted grupa od 2015. godine nezakonito emituje programe RTS na svojoj mreži u Sloveniji bez dinara naknade, kao što od nedavno čini i na svojoj novoj platformi EON iako je RTS neprekidno upozoravao da je to nezakonito.

Stav RTS potvrđen je drugostepenom sudskom presudom, dobijena je u petak, kojom je zabranjeno televiziji „Pink“ da na svojoj platformi „Pink klik“, istovetna sa EON-om, emituje program RTS bez ugovora i bez naknade, stoji u saopštenju.

Dragan Bujošević kaže u saopštenju da je RTS pred potpisivanjem ugovora sa distributerom koji nudi finansijski neuporedivo povoljnije uslove od Junajted grupe i to navodi kao osnovni razlog za nekorektnu kampanju koju televizija N1.

Uz to je saopšteno da RTS svim distributerima nudi svoje programe pod jednakim uslovima, po istoj ceni, a razlika u visini naknade koju dobije RTS zavisi od količine programa koju distributeri žele da reemituju.

„Dakle, distributer sa kojim je RTS pred potpisivanjem ugovora želi da Srbima u dijaspori učini dostupnim sve naše televizijske i radijske programe, a Junajted grupa samo jedan deo njih“, zaključuje saopštenje generalni direktor RTS Dragan Bujošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari