Američki predsednik Džordž Buš i kineski predsednik Hu Đintao raspravljali su juče o veoma osetljivim pitanjima, od klimatskih promena, Irana i Severne Koreje, do zaraženih kineskih proizvoda povučenih s tržišta i sloboda pojedinaca u Kini. „On je veoma jednostavan čovek za razgovore i veoma mi je ugodno kada razgovaram s njim“, izjavio je Buš posle sastanka s Huom koji je trajao 90 minuta na marginama Azijsko-pacifičkog samita u Sidneju.

Američki predsednik Džordž Buš i kineski predsednik Hu Đintao raspravljali su juče o veoma osetljivim pitanjima, od klimatskih promena, Irana i Severne Koreje, do zaraženih kineskih proizvoda povučenih s tržišta i sloboda pojedinaca u Kini. „On je veoma jednostavan čovek za razgovore i veoma mi je ugodno kada razgovaram s njim“, izjavio je Buš posle sastanka s Huom koji je trajao 90 minuta na marginama Azijsko-pacifičkog samita u Sidneju. Hu je izjavio da su razgovori bili „veoma otvoreni i prijateljski“, iako je bilo reči o pitanjima dubokog američko-kineskog neslaganja.
Buš je izjavio da Hu deli zabrinutosti SAD povodom religijskih i sloboda pojedinaca u Kini, kao i povodom nedavnog povlačenja velike količine kineskih proizvoda zbog sumnje da su zatrovani. Hu „je veoma jasno razgovarao o bezbednosti proizvoda i cenim to“, izjavio je Buš. Američki predsednik je dodao da je „sa zadovoljstvom prihvatio Huov poziv da prisustvuje Olimpijskim igrama u Kini 2008“.
„Razgovarali smo i o klimatskim promenama. Verujemo da pitanje klimatskih promena nosi blagostanje za celo čovečanstvo i ustaljeni razvoj celog sveta. O ovom pitanju bi trebalo razgovarati kroz jaču međunarodnu saradnju“, izjavio je Hu.
Buš je apelovao na kineskog lidera da bude mnogo agresivniji kada je reč o Iranu, podstičući pitanje uhapšenih disidenata, kao i kada je reč o krizi u Darfuru i položaju dalaj lame. „Naši odnosi s Kinom su složeni“, izjavio je Buš i dodao da bi Kina mogla da pomogne smanjenju trgovinske neravnoteže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari