Četiri učenika isturenih odeljenja osnovne škole u Bosilegradu u selima Bistar i Tlanino, čiji su roditelji tražili da im se omogući nastava na maternjem, bugarskom jeziku, nisu se ni juče pojavili u školskim klupama. Direktor škole u Bosilegradu Metodi Ćipev rekao je agenciji Beta da je za održavanje nastave na maternjem jeziku potrebno da u odeljenju ima najmanje petnaestoro dece.

Četiri učenika isturenih odeljenja osnovne škole u Bosilegradu u selima Bistar i Tlanino, čiji su roditelji tražili da im se omogući nastava na maternjem, bugarskom jeziku, nisu se ni juče pojavili u školskim klupama. Direktor škole u Bosilegradu Metodi Ćipev rekao je agenciji Beta da je za održavanje nastave na maternjem jeziku potrebno da u odeljenju ima najmanje petnaestoro dece. On je kazao da, ako u odeljenju ima manje od tog broja, onda ministar prosvete mora da da odobrenje za održavanje nastave na maternjem jeziku.
Ćipev je rekao da je situacija u ovom slučaju „malo komplikovana s obzirom na to da su u pitanju dva učenika prvog razreda i dva učenika drugog razreda“. Prema njegovim rečima mogućnost koju imaju roditelji jeste i da pošalju decu da pohađaju nastavu na maternjem jeziku u Bosilegradu, gde takvo odeljenje postoji. Ćipev je naveo i da su roditelji čija deca sada treba da pođu u drugi razred prošle godine zahtevali održavanje nastave na maternjem jeziku, ali da to nije odobreno i da su oni nastavu slušali na srpskom. On je, međutim, dodao da su se isti roditelji sada pridružili zahtevima roditelja dece koja su pošla u prvi razred.
„Roditelji četvoro učenika ostali su dosledni u onome što su napisali ministru Zoranu Lončaru, tako da nisu poslali decu u školu“, potvrdio je agenciji Beta predsednik Kulturno-informativnog centra (KIC) u Bosilegradu Ivan Nikolov. On je naveo da, međutim, ministar i Ministarstvo prosvete roditelje i decu nisu udostojili pismom, kakav god bio odgovor, što ih je posebno iritiralo“. Roditelji dece, navodi Nikolov, smatraju da se takvim postupkom jednog državnog organa namerno krše njihova nacionalna i građanska prava i slobode koje im Ustav Srbije garantuje.
U ministarstvu prosvete agencija Beta danas nije uspela da dobije nikakve informacije u vezi s ovim pitanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari