Simbol povratka ili prodaja "vere za večeru": Kako je dočekan prijem 45 novih Srba u policiju sa centralom u Prištini? 1foto EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Novi kosovski policijski službenici iz nealbanskih zajednica, od kojih većinu čine Srbi, njih 45, zadužili su uniforme, devet meseci nakon što je 570 pripadnika srpskog porekla na Kosovu napustili tu instituciju.

Dok vlast u Prištini pokušava da ih prikaže kao simbol povratka Srba u tamošnje institucije, a među srpskom zajednicom na severu na mreži već kruže spiskovi sa njihovim imenima uz optužbe da su „prodali veru za večeru“, pitanje je da li će u takvoj atmosferi uopšte moći da rade.

Prema rečima Tatjane Lazarević, glavne urednice portala KoSSev, pitanje povratka u institucije istog osoblja bilo je aktuelno neposredno nakon povlačenja i u prvim mesecima. Međunarodni predstavnici su na kosovsku vlast praktično vršili svojevrsni pritisak kako bi ostavila dovoljan administrativni prostor za povratak, pre svega radnika, suda i policajaca. „Tim pre što je kosovski premijer od prvog dana naglašavao da povratak Srba u institucije ne može da bude političko pitanje, već ustavno i pravno.“

„Policajci koji dobrovoljno podnesu ostavku nemaju pravo da se ponovno vrate ili zaposle, ali pošto je procedura predviđala i da policijski službenik mora 30 dana ranije da najavi svoju ostavku Direkciji za osoblje, procedura za njihovo razrešenje bila je jedno vreme još u toku. Međutim, kosovske vlasti, pre svega Aljbin Kurti, od tada su najavljivali vrlo direktno da se stari policajci ne mogu više vratiti u pređašnju službu. Što se srpske strane tiče, praktično nije bilo nagoveštaja za njihov povratak, barem ne javnog osim onih načelno proklamovanih uslova Srpske liste koji su varirali tokom meseci, ali koji su u osnovi imali – formiranje ZSO, oslobađanje uhapšenih Srba i povlačenje specijalne policije sa severa“, objašnjava Lazarević.

Kako kaže, Kosovska policija od tada raspisuje više konkursa za prijem novih policajaca, a poslednji konkurs, to jest rok za prijavu, istekao je juče: „Rezultat dosadašnjih krugova za prijavljivanje je 418 svršenih kadeta, od kojih je severna policijska stanica, kako su nama potvrdili čelnici ove policije, ove nedelje dobila 74 nova policajca, svi iz nealbanskih zajednica. Više od polovine – 45 su Srbi, 16 je Bošnjaka, tri Turčina i osam pripadnika iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice. U svakom slučaju, ovo je ispod 10 odsto u odnosu na broj Srba koji su napustili početkom novembra.“

Ustav Kosova, pa i sam Briselski sporazum koji predviđa da komandir regiona Sever mora da bude Srbin – što, kako kaže, teško kritikuju mnogi međunarodni podržavaoci Kosova i same kosovske vlasti kao diskriminatorski pristup, protivan demokratskim principima – nedvosmisleno kroz dva člana 61, odnosno 128.4, govori o zastupljenosti pri zapošljavanju u javnim institucijama, odnosno policiji Kosova, predviđajući da se posebno u policijskoj službi Kosova predviđa pravična zastupljenost pripadnika onih zajednica na kojoj te institucije deluju.

Lazarević podseća da je na inauguraciji mladih policajaca pre dve nedelje u Prištini, na ceremoniji na kojoj su u stavu mirno stajali i mladi Srbi, Kurti naglasio da je policijska služba „najpouzdanija institucija na Kosovu, koja je nastavak OVK“, ali je posebno govorio o postignućima koja se na Severu doživljavaju kao militantno osvajanje severa od strane Prištine, pohvalivši se i tim da je uhapšen „ozloglašeni kriminalac M. M. L.“, mladić koji je još u pritvoru.

„Danas je pohvalio srpske policajce, čestitao im na hrabrosti, kazao da oni vole svoju ‘zemlju Republiku Kosovo’, a da su sigurniji oni Srbi koji su se integrisali u Kosovo, dok su drugi taoci Beograda. U toku je negativna kampanja prema mladim srpskim policajcima. Sve je krenulo od teksta koji se cirkularno širi mrežama neposredno nakon što je i objavljena vest o početku rada srpskih policajaca. Mladi Srbi se žigošu kao oni koji su ‘prodali veru za večeru’, i da ‘čast i i bruka žive dovijeka’. Napravljena je paralela – da dok se ‘naša braća hapse, otimaju, i tuku u šiptarskim kazamatima’, ova grupa Srba ide na obuku u Južnu Mitrovicu. Objavljene su fotografije sa punim imenima i prezimenima petoro navodnih policajaca i policajki, a upozoravajućim tonom je navedeno da ovo ‘nije potpuni spisak’. I dok se potpisnici teksta hvale time kako imaju sve podatke, interesantno je to da se ova kampanja pokrenula tek nakon objavljivanja vesti u medijima, ali ne i tokom svih prethodnih meseci prijavljivanja, obuke, pa čak i same inauguracije koja je uživo prenošena“, kaže Lazarević.

Mladi srpski policajci vrlo lako svoje prve radne dane mogu da dočekaju sa, figurativno rečeno, „glavom na panju“ i to sa porodicama.

Pravnik i aktivista sa Kosova Marko Jakšić ocenjuje za naš list da novi policajci Srbi na severu Kosova, njih 47, nisu ništa drugo nego još jedna nova i dodatna marketinška manipulacija Kurtija, Svećlje i njihovog režima, te pokušaj da se stanje prikaže boljim nego što je u realnosti.

„Prvo, policiju na severu Kosova je napustilo 570 pripadnika zbog diskriminatorskog odnosa trenutnih kosovskih vlasti prema lokalnom stanovništvu i zbog potpune militarizacije ove oblasti monoetničkom, albanskom, specijalnom policijom. Ništa od toga se nije promenilo već se broj baza, punktova i specijalaca povećao. Međutim, nakon nekoliko protivzakonitih konkursa, na koje se gotovo niko sa severa nije prijavljivao, slavodobitno, malo posle izjave da je policija Kosova nastavak OVK-a, Kurti raspoređuje 47 Srba, oko osam posto u odnosu na broj onih koji su policiju napustili zbog njegovog nacionalističkog ludila, i to postaje neka bitna i važna vest“, naglašava Jakšić.

On kaže da su najmanje tri četvrtine tih policajaca poreklom i prebivalištem iz opština južno od Ibra, što, prema njegovom viđenju, znači da su ti ljudi dovedeni da fingiraju veći broj Srba u policiji, pa stoga nimalo ne bi bio iznenađen da je čitava generacija Srba u policiji razmeštena na sever, iako za njima i te kako postoji potreba u većinskim srpskim opštinama na jugu gde ih je nedovoljno, samo da ispadne da ih je više.

„Shodno raspoloženju većinske zajednice na severu Kosova, moć ovih novih policajaca da rade svoj posao u korist svojih sunarodnika će biti ravna nuli. Osim što će biti u manjini, što je suprotno zakonskim rešenjima vezanim za policiju, biće figure u rukama ministra Svećlje, koji će ih pokazivati međunarodnim predstavnicima da bi dokazivao multietnički karakter policije, prihvatajući da budu deo okupacionih snaga kako se trenutno doživljava policija na severu Kosova, dok će svoje radne zadatke umesto na ulici izvršavati u kancelarijama jer neće biti prihvaćeni od strane stanovništva. Prezir je nešto što ih sigurno čeka, a policija bez poverenja građana svoj posao ne može da vrši“, smatra Jakšić.

Njemu se čini da je Kurti osim manipulacije namenjene za zapadne diplomate grubo izmanipulisao i ugrozio te mlade ljude, konfrontirajući ih sa svojom zajednicom, što će, veruje, oni ubrzo shvatiti i napustiti instituciju koja ih zloupotrebljava.

Kurti kritikuje Tužilaštvo i Beograd

Premijer Aljbin Kurti kritikovao je rad Tužilaštva, ukazujući na to da ne zna kako su donosili odluke o puštanju na slobodu Srba koji su uhapšeni pod optužbama za navodno nasilje na severu Kosova, piše Kosovo onlajn prenoseći Ekonomiju onlajn. Istovremeno, pozvao je međunarodnu zajednicu da glasnije osudi „pritisak Beograda na Srbe koji se integrišu na Kosovu“.

Šef Euleksa: Neprihvatljivo zastrašivanje Srba u KP

Šef Euleksa za Kosovo Đovani Pjetro Barbano je zabrinut zbog pretećih poruka upućenih Srbima koji su počeli da rade u KP. On je na svom Tviteru preksinoć napisao da je svaka vrsta pretnji i zastrašivanja neprihvatljiva, reagujući na negativne komentare o petoro novih srpskih pripadnika Kosovske policije u Severnoj Mitrovici: „Naglašavam značaj da Kosovska policija odražava i predstavlja celokupno stanovništvo Kosova.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari