Jugoslav Ćosić: Premijerka kao da nema TV 1Foto: Miroslav Dragojević

Direktor televizije N1 Jugoslav Ćosić kaže za Danas da je izjava premijerke Ane Brnabić samo nastavak petogodišnje prakse napada na N1 „koji je sad eskalirao dotle da nas nazivaju političkom partijom“ i to „posebno pred izbore“.

– Ali nama je mnogo važnije to šta o nama misle gledaoci nego partijski funkcioneri vladajuće stranke. Uostalom, i američki ambasador koji je bio gost iste emisije izneo je mišljenje da bi bilo dobro da se N1 vidi što više, naročito pred izbore. Tragikomično je da premijerka pored ovakvih pet nacionalnih kanala N1 naziva političkom partijom. Meni to deluje kao da nema televizor u kući – naglašava Ćosić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić se u Hit tvitu osvrnula i na spor Junajted grupe i Telekoma Srbija, izjavivši da je Televizija N1 postala „politička stranka“ i da od svih opozicionih snaga u Srbiji „vodi najbolju kampanju“.

– Sukob Telekoma i Junajted grupe je poslovno pitanje, ali je zapanjujuće do koje mere je N1 to predstavila kao političko pitanje. Uspeli su da naprave od toga političku kampanju pred izbore i time su pokazali da su dosta sposobniji od najvećeg dela srpske opozicije – rekla je Brnabić.

O komentarima premijerke Brnabić u toku jučerašnjeg dana oglasila se i United Grupa, u okviru koje posluje televizija N1, tvrdeći da je njima potvrdila da zakoni u Srbiji nisu jednaki za sve.

„Tabloidni spinovi nisu bili dovoljna obmana Telekoma, već je deo poslovne prepiske United Grupe kao stranog investitora i državnog Telekoma premijerka Brnabić donela pred kamere, zaboravljajući pritom da građanima kaže istinu. Kada ugovor istekne ne može Telekom da nastavi besplatno da koristi naše kanale, jer bi to bila pljačka i zloupotreba našeg signala. Nismo mi samoukinuli naše programe kako premijerka pokušava zajedno sa tabloidima da nam podmetne, već smo upravo od Telekoma tražili legalni ugovor, odbijajući kao pregovarača nepostojeće pravno lice Supernovu“, navode u saopštenju, aludirajući na premijerkine tvrdnje da je United Grupa zabranila Telekomu da emituje njihove kanale.

Premijerkino obraćanje javnosti, dodaju iz United Grupe, samo je još jedna potvrda da Telekom pokušava da ih eliminiše kao konkurenciju uz pomoć države i ojača svoj monopol širom Srbije.

„Upravo United Grupa traži fer, transparentnu i ravnopravnu tržišnu utakmicu, primenu jasnih i istovetnih pravila igre za sve učesnike na tržištu i usaglašavanje sa najboljom praksom u Evropskoj uniji. Samo fer konkurencija je u najboljem interesu krajnjih korisnika“, ističu u United Grupi uz dodatak da ravnopravna utakmica ne može postojati ukoliko nadležni organi jednom operatoru omogućavaju širenje i unapređivanje infrastrukture po hitnom postupku, a drugog onemogućavaju da ponudi usluge korisnicima.

Oni su pozvali izvršnu vlast i „njihovog štićenika kompaniju Telekom“ da prestanu neistinama da obmanjuju građane i zaustave progon United Grupe.

„Od ključne važnosti za fer tržišnu u takmicu jeste da nadležni organi na isti način tretiraju sve učesnike na tržištu, bez privilegovanja ili diskriminacije. Za to nisu potrebne zakonske izmene, dovoljno je samo da se zakoni primenjuju na isti način za sve“, ističu u United Grupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari