Da li će, nakon skoro četrdeset godina, biti rešen problem stanovnika ulice u užičkom naselju Koštica 1Ulica Svetozara Markovića/Foto: Grad Užice

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas, nakon potpisivanja ugovora o regulisanju finansiranja sanacije klizišta u Užicu, da je napravljen još jedan korak u trajnom rešavanju problema meštana u naselju Кoštica.

„Dok ne vdimo kamione da odvoze zemlju i mehanizaciju da postavlja šipove, nikome ništa ne verujemo“. To je kazao za Danas Dragan Marković, stanovnik Ulice Svetozara Markovića u naselju Koštica, nakon što su ministar Tomislav Momirović i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, danas, potpisali ugovor o sanaciji velikog klizišta u toj ulici.

Ugovorom, koji je potpisan u Skupštini grada, kako je rečeno, Vlada Srbije će obezbediti 110 miliona dinara, a radove će obaviti užička kompanija „Jedinstvo“. Rok za završetak je 150 dana.

Stanovnici te ulice suočeni su skoro četrdeset godina sa klizištem koje ugrožava njihove kuće, komunalnu infrastrukturu, poput vodovoda, trafo-stanice, magastralnog puta Užice-Bajina Bašta.

„Kako živimo? Nikako. U stalnom smo strahu. Ujutro ustanemo, pogledamo iz kuća u brdo i kad vidmo da se strmeknula zemlja, zovemo gradske službe i žalimo im se. Oni dođu, pokupe zemlju i zamažu nam oči i – to je to. Lagali su nas godinama, ali nadam se da će sada ministar ispuniti obećanje i da će naš problem biti rešen“, navodi Marković.

Da li će, nakon skoro četrdeset godina, biti rešen problem stanovnika ulice u užičkom naselju Koštica 2
Dragan Marković/ Foto: Nenad Kovačević/Danas

Klizište je, svedoči, uništilo deo njegove porodične kuće. Počela su, kaže, oštećenja i poslovnih prostora, a izliva se i fekalna kanalizacija.

„Živimo u strahu i boga molimo da sanacija klizišta što pre počne i da se završi“, poručuje stanar najrizičnije užičke ulice.

On se zahvalio gradonačelnici Užica za koju je rekao da je jedina od njenih prethodnika koja se založila da se taj probelm reši.

„Pre nje, bilo je raznih obećanja i laži. Ali, ona je jedini gradonačelnik koji nam je pomogao“, ocenio je Dragan Marković.

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kazao je da je, potpisvanjem ugovora učinjen „još jedan korak u rešavanju tog velikog problema“.

Da li će, nakon skoro četrdeset godina, biti rešen problem stanovnika ulice u užičkom naselju Koštica 3
Tomislav Momirović/Foto: Nenad Kovačević/Danas

„Naš zadatak nije samo da gradimo auto-puteve, brze pruge i strarteške objekte, već i da se uključimo u svaki onaj slučaj gde postoje problemi koji ne mogu da budu rešeni, zbog nedostataka resursa na lokalnom ili regionalnom novou. Vlada Srbije i mi kao njeni predstavnici moramo da se uključimo u takve probleme i da ih rešimo“, poručio je ministar Momirović.

On je podsetio na to da je klizište u naselju Koštica ugožava trideset kuća i porodica, ali i oko 10.000 korisnika komunalne infrastrukture.

Gradonačelnica je ocenila da će se „veoma važnim ugovorom“ rešiti višedecenijski problem stanovnika Koštice, za koje je rekala da „više neće strahovati za sopstvenu bezbednost, bezbednost svoje dece i svojih kuća“.

Da li će, nakon skoro četrdeset godina, biti rešen problem stanovnika ulice u užičkom naselju Koštica 4
Gradonačelnica Jelena Raković Radivojević/Foto Nenad Kovačević/ Danas

„Uverena sam u to da će „Jedinstvo“ poštovati ugovor i da će u roku od 150 dana, od dana uvođenja u posao, završiti ovaj kompleksan i zahtevan posao, poručila je gradonačelnica Jelena Raković Radovojević i zahvalila se na podršci ministru Momiroviću i Vladi Srbije jer su, kazala je, „još jednom prepoznali probleme Užičana i dali Gradu podršku da rešava te probleme“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari