Da li je tužba Telenora pritisak na medije 1Foto: Aleksandar Roknić

Kompanija Telenor tužila je programskog direktora televizije N1 Jugoslava Ćosića, urednika portala N1 Nikolu Stojića i Adria News iz Beograda tražeći u odštetnom zahtevu skoro milion evra.

Kao razlog tužbe podnete Višem sudu u Beogradu navodi se negativna medijska kampanje protiv Telenora u vezi sa planiranom saradnjom Telekoma i Telenora.

U tužbi se navodi da su televizija i sajt N1 objavili ogroman broj neistinitih informacija o Telenoru u vezi sa njegovom planiranom poslovnom saradnjom sa Telekomom što navodno predstavlja negativnu medijsku kampanju protiv Telenora, koja mu je već navodno nanela veliku materijalnu štetu.

Sa druge strane, sagovornici Danasa smatraju da se N1 nije ogrešio o etičke kodekse, te da tužba Telenora predstavlja pritisak na medije.

Direktor Newsmax Adria Srbiji Slobodan Georgiev ocenjuje za Danas da tužba Telenora predstavlja potvrda onoga o čemu se govori unazad dve godine: cilj je zapušiti usta svima koji bi na profesionalan način da se bave novinarstvom u Srbiji.

– Nisam poslednjih nedelja video da se N1 ogrešio o etički standard u izveštavanju o aferi koju je pokrenuo Telekom svojom namerom da protera iz Srbije United mediju. Ovaj njihov potez je nerazuman, jer su imali priliku da o svojoj poziciji javno govore upravo i na N1 i na drugim platformama koje posluju u okviru UM, pa se ovo čita kao odmazda jer je otkriven zauman plan dve kompanije, ili se Telenor oseća neugodno što je povezan sa planom Telekoma da uništi UM a samim tim i jedine dve slobodne TV stanice u Srbiji – smatra Georgiev. On dodaje da u Srbiji ne postoji način da se na sudu dokaže da je neko uvredio kompaniju.

– Uvreda i duševni bol mogu da se odnose samo na pojedinaca, tako da mi i to govori da je ovo samo dodatni pritisak koji bi trebalo da znači: ako nas budete i dalje pominjali videćete šta ćemo da vam uradimo! Što je samo pritisak na medije i ništa više od toga – zaključuje Georgiev.

Novinar i nekadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže za Danas da tužba, ali pre svega odštetni zahtev, pokazuje da je savez Telenora i Telekoma, pre potpisivanja ugovora već počeo da funkcioniše.

– Ne zalazeći u ishod, sama činjenica da se TV N1 preti kaznom od milion evra, Telenor se na neslavan način uključio u domaću medijsku scenu i, plašim se, najavio kako će funkcionisati „tržišna utakmica“ posle eventualnog potpisivanja sporazuma između Telekoma i Telenora – ističe Obradović.

Advokat Jovica Todorović kaže za naš list da sa pravnog aspekta, svako ima pravo da podnese tužbu, makar i neosnovanu.

– Sa moralnog aspekta, između takvih parnica koje su u suštini samo vid pritiska, i kada rade bejzbol palice, nema razlike. I jedno i drugo je zastrašivanje i pritisak da prestaneš da prenosiš sliku života kakav jeste. Generalno, vidljiv je jedan cilj da se pogase sve “sveće lojanice“ po Srbiji, ali i ta jedna jedina u elektronskim medijima “sijalica na banderi“ koja osvetljava malo širi krug. Dakle, da zavlada mrkli mrak. U tom mraku će se lakše ispirati mozak ljudima. Mora tako, jer su građani ipak počeli da uočavaju da život nije tako “ružičast“, kako ga opisuju eksponenti režima – navodi Todorović.

Sa druge strane, iz Telenora ističu za Danas da su na tržištu od 2006, da su u Srbiju investirali više od dve milijarde evra, da se ne mešaju u politiku i da otvoreno pričaju o svim koracima razvoja njihovog poslovanja, te da je tužba podneta kako bi se sprečilo dalje nanošenje štete kompaniji.

„Tokom N1 kampanje izneto je 14 izveštaja od 25. januara do 3. februara 2021. u kojima se Telenor pominje u negativnom kontekstu, iako se ne navode direktni dokazi da smo uradili bilo šta što nije u interesu zemlje i njenih građana. Na taj način Junajted grupa vodi tržišni rat protiv Telenora kako bi nas sprečili da postanemo treći kablovski operator. Iz izveštavanja N1 medija ne postoji ni jedan direktan argument koji dokazuje povezanost naših poslovnih planova sa ugrožavanjem njihove kompanije ili medijskih sloboda. Ugovori između Telenora i Telekoma isključivo su komercijalni, i doprinose razvoju konkurencije na srpskom tržištu distribucije medijskih sadržaja. Trenutno SBB ima tržišni udeo od gotovo 50 odsto, dok Telenor ima nula odsto što ga čini apsolutno nepodobnim da na bilo koji način naruši konkurenciju. Kada govorimo o medijskoj slobodi, želimo još jednom da istaknemo da je naš cilj da u ponudi imamo sve kanale, uključujući i N1 i Nova S“, navode iz Telenora za Danas.

Iz ove kompanije dodaju da preduzimaju sve pravne i zakonske korake da bi zaštitili svoja prava i reputaciju.

„Verujemo da je tužba jedini legitiman način kako bi zaštitili svoje poslovanje, koje je već pretrpelo veliku materijalnu štetu, ali i svoje korisnike i zaposlene. Nećemo da ulazimo u medijski rat sa Junajted grupom već koristimo pravne i zakonske načine zemlje da se zaštiti jedna kompanija i njeno poslovanje“, ističu iz Telenora dodajući da je iznos odštetnog zahteva opredeljen „jasno merljivim gubicima, koje je negativna i pre svega netačna medijska kampanja direktno nanela poslovanju Telenora“, ali i procenjenim budućim gubicima koji su izvesni ukoliko se takvo izveštavanje nastavi.

Todorović: Nužno da građani podrže N1

– Kao i kada je reč o pitanjima nezavisnosti sudstva i tužilaštva, i vladavine prava uopšte, i kada je reč o slobodi medija, nužno je da građani uoče i shvate značaj toga da imaju nezavisnog tužioca, nezavisni sud, pa i slobodne medije, jer samo ih to, javnost i zakon, može zaštiti od nekontrolisane, otuđene, bahate i nepodnošljivo kriminalizovane vlasti. Dakle, nužno je da građani podrže, ovoga puta N1, sutra svakoga drugoga, jer time osvajaju i brane, zapravo, svoju slobodu – ističe Jovica Todorović.

N1: Telenor želi da zastraši novinare

„Telenorova tužba, a posebno zahtev za privremenom merom kojim bi se praktično zabranilo objavljivanje bilo kakvih informacija i komentara o planiranoj saradnji Telekoma i Telenora, predstavljaju grubi napad na slobodu medija da izveštavaju o temi od nesumnjivog i velikog javnog značaja. Iznos od skoro milion evra, koji Telenor zahteva u tužbi, pokazuje nedvosmislenu nameru te kompanije da zastraši i obeshrabri novinare“, naveli su iz N1 nakon što su objavili vest o tužbi, ističući da je TV N1 o saradnji Telenora i Telekoma izveštavala u skladu s najvišim standardima novinarstva, a svim relevantnim akterima, pa i Telenoru, davala i daje mogućnost da prezentiraju svoj pogled na ovu temu.

Telenor: Neistine

Upitani da nam navedu koje su to konkretno neistine zbog kojih su tužili Adria News i N1, kompanija Telenor ih je navela taksativno:

– Da se Telenor udružio sa Telekomom u nameri da uništi slobodne medije u Srbiji; da će Telekom, u cilju uništenja SBB-a, ustupiti Telenoru celokupnu infrastrukturu, pri čemu je glavni cilj sporazuma – konačno slamanje SBB-a; da je „udruživanje“ Telenora i Telekoma nelegalno; da je saradnja Telekoma i Telenora zamišljena nepošteno, da je protivzakonita i da predstavlja povredu prava; da se Telekom nelegalno udružuje sa jednom privatnom firmom (Telenorom), kako bi se uništila druga privatna firma (SBB); da „stručnjaci“ ocenjuju da dogovor dve kompanije predstavlja klasičan primer kršenja pravila slobodne konkurencije; da pravi razlozi saradnje Telenora i Telekoma nisu ekonomski, te da se dve kompanije udružuju protiv treće, pri čemu je cilj isključivo politički – da se uskrati pravo građanima na različite izvore informacija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari