Na Županijskom sudu u Vukovaru danas je počelo suđenje petorici bivših pripadnika izviđačko-diverzantske jedinice Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) za ratni zločin ubistva porodice Olujić, počinjen 1992. godine. Petorica pripadnika HOS-a, koji je delovao u okviru Hrvatske vojske, optuženi su da su 17.

Na Županijskom sudu u Vukovaru danas je počelo suđenje petorici bivših pripadnika izviđačko-diverzantske jedinice Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) za ratni zločin ubistva porodice Olujić, počinjen 1992. godine. Petorica pripadnika HOS-a, koji je delovao u okviru Hrvatske vojske, optuženi su da su 17. februara 1992. iz vatrenog oružja ubili Radomira i Anicu Olujić i njihovu maloletnu decu Milevu i Marka u njihovoj kući u mestu Cerna, nedaleko od Vinkovaca. Petorica optuženih – Tomislav Madi (47), Mario Jurić (34), Zoran Poštić (34), Davor Lazić (34) i Mijo Starčević (51), koji se nalaze u pritvoru osječkog zatvora, izjavili su da se ne osećaju krivim. Tomislav Madi kao zapovednik izviđačko-diverzantskog voda HOS-a, 17. februara 1992. izdao je naređenje okrivljenima Mariju Juriću, Zoranu Poštiću, Davoru Laziću i nepoznatoj osobi sa nadimkom ’Bosanac’ da odu u Cernu i pobiju četnike za koje on zna, iako je znao da se radi o civilnim osobama, navodi se u optužnici. Optuženi su se presvukli u uniforme bivše JNA, a do kuće porodice Olujić u Cerni iste večeri ih je dovezao takođe optuženi Mijo Starčević. Nakon što su ušli u kuću, navodi se u optužnici, oni su iz vatrenog oružja ubili Radomira i Anicu Olujić i njihovu decu Milevu i Marka, pogodivši svakoga od njih s desetak metaka. Posle toga, iz kuće su uzeli lovačku pušku i pištolj, neutvrđeni iznos tadašnjih nemačkih maraka i nepoznatu količinu zlatnog nakita koji su nakon povratka u Komletince predali Tomislavu Madiju. Nakon ubijstva obitelji Olujić optuženi su u kuću postavili tri tenkovske mine i povezali svaku sa 2,5 kilograma eksploziva u nameri da sruše kuću i tako unište dokaze, no zbog nestručnog rukovanja eksplozivom nije došlo do eksplozije. Zamenik tužioca Vlatko Miljković takođe je konstatovao da su optuženi počinili krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava i ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Svi optuženi su izjavili da se ne osećaju krivi za ubistva, jedino je optuženi Mario Jurić rekao da se oseća „saodgovornim jer nije sprečio zločin u kojemu je bio učesnik“, ali je objasnio da ubistvo nije mogao da spreči jer je u toj nameri bio prekinut, i da će sve naknadno objasniti tokom suđenja.
Svi optuženi su izjavili da će svoju odbranu izneti na kraju dokaznog postupka, a sva petorica su podsetila da su zbog zasluga u ratu nosioci Spomenice Domovinskog rata i niza drugih priznanja i nagrada. Jedini danas pozvani svedok Stojanka Olujić, majka ubijenog Radomira Olujića, nije se pojavila na suđenju iz nepoznatih razloga. Sudija je zbog toga prekinuo glavnu raspravu, koja će se nastaviti 3. aprila kada će biti saslušano prvih pet svedoka, uključujući i Olujić, koja će ponovo biti pozvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari