Iako je 20. januar zvanično radni dan u SAD, mnogi Amerikanci su odmah po objavljivanju izbornih rezultata u svoje agende za ovaj dan upisali put u Vašington i prisustvo inauguraciji Baraka Obame, koji će danas na stepenicama čuvenog Kapitola svečano položiti zakletvu.

Univerzitetski profesori SAD s razlogom se stoga plaše da će i većina studentskih klupa u utorak biti prazna, jer se mnogi od njih većnalaze u prestonici SAD. Interesovanje koje vlada oko inauguracije ilustruje i podatak da je čuvena kompanija „Lego“ većkreirala komplet kockica koje sklapaju sliku Kapitola i inauguracije Obame.

Krejg Gustavo je budući da živi nedaleko od centra Vašingtona minulih dana imao odličnu priliku da oseti uzbuđenje koje je vladalo u Americi pred 20. januar.

– Gotovo svaki razgovor među prijateljima počinje ovom temom. Pored toga, svakodnevno me zovu prijatelji koji žive u drugim gradovima, ali i izvan Amerike sa molbom da im pronađem adekvatan smeštaj za ovaj dan. Vašington je, kao administrativni centar SAD, u prošlosti doživeo mnoštvo sličnih važnih događaja i svečanosti, ali ja ne pamtim ovakvu euforiju i toliku zainteresovanost „običnih“ ljudi. Atmosfera u glavnom gradu Amerike većduže vreme podseća na onu koju možete doživeti pred otvaranje Olimpijskih igara, s tim što su svi svesni da je ovo događaj koji zaista može predstavljati početak jedne drugačije epohe – kaže Gustavo.

Čarls Self, profesor Univerziteta Oklahoma, u razgovoru za Danas opisuje razloge svog optimizma kada je rečo novom predsedniku SAD.

– Čitava naša porodica je s nestrpljenjem očekivala današnji dan. Ja ću posmatrati televizijski prenos, a moje ćerke, koje inače žive i rade u Vašingtonu, odavno su planirale da vozom odu do Kapitola i prisustvuju zakletvi. Očekujemo velike promene, a ja sam siguran da će ubuduće biti više diverziteta i tolerancije, a manje netrpeljivosti i sukoba. Prvi potezi i najave sastanaka sa uglednim svetskim političkim liderima, poput ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, samo me dodatno ohrabruju i jačaju moja uverenja – ističe Self.

Mauro Ramirez je zbog poslovnih obaveza morao da odustane od ranije planiranog puta za Vašington i prisustva inauguraciji Baraka Obame.

– Nažalost, nisam u situaciji da putujem u Vašington. Mnogi moji prijatelji su većtamo, a ja ću gledati televizijski prenos i pokušati da bar na taj način budem deo ovog velikog dana. Ja sam veliki optimista kada je u pitanju budućnost SAD sa Barakom Obamom. Siguran sam da će on doneti pozitivne promene koje će se odraziti na život svih, ne samo građana Amerike – naglašava Ramirez.

Piter Kejsi je takođe jedan od onih stanovnika Oklahome, države u kojoj tradicionalno pobeđuju republikanci, koji je na minulim predsedničkim izborima glasao za Obamu. Kejsi će u utorak biti u Vašingtonu, jer kako sam kaže, ne želi da propusti priliku da prisustvuje ovom za njega istorijskom trenutku.

– Mnogo je simbolike u ovim danima kada će Obama i zvanično postati novi predsednik Amerike. To će se dogoditi dan posle Dana Martina Lutera Kinga, a Obama će zakletvu položiti samo nekoliko nedelja nakon 200 godina od rođenja Abrahama Linkolna, koji je poznat po oslobađanju crnačkog stanovništva od ropstva i to na Bibliji na kojoj je to pre skoro 150 godina učinio upravo Linkoln. Istina je ipak da niko sada nema mnogo razloga da zavidi Baraku Obami, kojeg očekuju ogromni izazovi i rešavanje velikih nagomilanih problema – zaključuje Kejsi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari