Dan posle 5. oktobra obeležila Miloševićeva čestitka Koštunici 1Foto: Arhiva / Danas

Nekadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević, dan nakon demonstracija 5. oktobra, priznao je izborne rezultate i čestitao kandidatu DOS-a Vojislavu Koštunici na pobedi.

Milošević je poželeo narodu Jugoslavije mnogo uspeha u narednom periodu.

On je tokom obraćanja na TV Yu Info rekao da će posle kratkog odmora raditi na jačanju svoje partije, koja će biti snažna opozicija novoj vlasti.

Čestitkama se pridružio i Načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, preneo je Danas.

Koštunica je 6. oktobra 2000. godine primio na razgovor Pavkovića, a zatim i Miloševića sa kojim je imao jednočasovni razgovor.

„Još jednom molimo sve državne organe Srbije, Crne Gore i Jugoslavije, a posebno vojsku i policiju, da što pre prihvate narodnu volju izraženu na izborima 24. septembra i priznaju novoizabranog predsednika dr Vojislava Koštunicu, kao što je već učinio ceo demokratski svet“ – rekao je tadašnji patrijarh Pavle na Molebanu za spas srpskog naroda, pred više od 100.000 ljudi.

Patrijarh se molio da jedni časno i u miru odu sa vlasti, a isto tako drugi dođu na vlast.

Povodom demonstracija francuski predsednik Žak Širak je poručio da se „istorija ne može zaustaviti“.

Međutim, 20 godina kasnije u javnosti se često o 5. oktobru govori kao o propuštenoj šansi.

Članove DOS-a koji je trijumfovao na izborima i pobedio, kako se govorilo, poslednjeg diktatora u Evropi, vladajuća garnitura stavlja na stub srama i provlači kroz tabloidno blato.

Govorilo se da doskorašnji Savez za Srbiju pokušava da ostvari uspeh DOS-a, ali je posle bojkota izbora 2020. godine, prestao da postoji uz poruku da je delegitimisanje vlasti njihov uspeh. Njegov nasledink, Ujedinjena opozicija Srbije (UOPS) pokušava da na sličan način, objedini ideološki sličnu opoziciju za zajednički izlazak na front.

Kako je SNS danas snažno učvrstila svoju poziciju moći već deset godina, i urušila opoziciju, ostaje da vidimo da li će se obistiniti pređviđanja pojedinih društveno-političkih analitičara, da je smena i ove vlasti jedino moguća revolucijom.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari