Hiljade Sirijaca učestvovalo je na jučerašnjim protestima organizovanim u nekoliko gradova i nazvanim Dan prkosa. Sirijske trupe bile su raspoređene u predgrađima Damaska i gradovima severno od prestonice. Prethodnog dana pripadnici vojske povukli su se iz grada Dere na jugu zemlje, centra antivladinih protesta.


– Vojska je završila svoju misiju u Deri – rekao je general Riad Hadad, direktor političkog odeljenja sirijske vojske. On je kazao da će normalizovati život u tom gradu, u kojem su sredinom marta počeli protesti protiv režima predsednika Bašara al Asada. Organizacije za ljudska prava tvrde da je najmanje 500 Sirijaca stradalo tokom protesta protiv Vlade u Damasku, dok je najmanje 2.500 ljudi uhapšeno u akcijama vlasti koje SAD nazivaju varvarskim. S druge strane, Asadovi saradnici tvrde da je vojska bila prinuđena da reaguje kako bi sprečila „naoružane bande“ da sprovode teror nad građanima.

Režim u Damasku je nedavno ukinuo vanredno stanje, čime je ispunjeno jedno od obećanja šefa države. Kao argument za uvođenje vanrednog stanja 1963. Sirija je navela tehničko ratno stanje sa Izraelom, dok su organizacije za borbu za ljudska prava prethodnih decenija tvrdile da takva mera predstavlja polugu autoritarnog sistema, budući da je omogućila vlastima da uspostave strogu kontrolu nad medijima, prisluškuju telefonske razgovore, te hapsi ljude bez sudskog naloga.

Reforme, koje je nedugo po izbijanju demonstracija najavio sirijski predsednik podrazumevaju i ukidanje Suda bezbednosti, tela koje je bilo nadležno za suđenje političkim zatvorenicima, kao i usvajanje zakona o dozvoli mirnih demonstracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari