Opšte je poznato da je svaki januar, zbog brojnih praznika a time i povećanih troškova domaćinstava, „najduži mesec u godini pa i brojni požarevljani pribegavaju odloženom plaćanju. Trgovci kažu da je prošlo vreme kada su se tehnika i eventualno garderoba kupovali na odloženo. Danas građani sve češće pribegavaju kupovini hrane na odloženo od 90 do preko 200 dana.

Ovakav model prodaje se ne dopada ni trgovcima ni građanima ali su zbog male kupovne moći i jedni i drugi prinuđeni na kupovinu na čekove. Požarevljani su podeljeni prema ovoj mogućnosti plaćanja. Većina njih pribegavaja ovakvom načinu kupovine imaja istu vrstu straha pogotovo što im posao nije stabilan pa niko ne zna da li će naleto imati čime da plati ono što je pojeo ili na drugi način potrošio još u januaru.

U većim požarevačkim trgovinama uglavnom se nudi mogućnost otplate na 90 dana. U jednoj od njih model je do 100 dana ali u zavisnosti od iznosa koji bi trebalo platiti. Trgovci koji su ranije nudili svoju robu na 90 dana, a sada i na dvostruko duži poček, kažu da su primetili drastično veću kupovinu na odloženo. Navode da postoje i oni koji su spremni da kupuju i za 2.000 dinara sa rokom otplate od 6 meseci.

Vladana Hamović, ekonomista, kaže da je kupovina na čekove sasvim opravdan način pazarenja u situaciji u kojoj kupovna moć građana pada iz dana u dan. – Međutim, to je vrlo štetna odluka po potrošače jer oni ne znaju dokle će da rade, da li još ta tri meseca za koliko su odložili plaćanje ili će u međuvremenu dobiti otkaz. Nezaposlenost je ogromna a oni rešavaju problem samo u tom momentu, objašnjava Hamovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari