INTERVJU Borislav Antonijević, kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Mi - snaga naroda": Teško je zamisliti koaliciju sa SNS-om nakon izbora 1Borislav Antonijević; foto Antonio Ahel/ATAImages

„Teško je u ovom trenutku zamisliti koaliciju sa SNS-om, nakon beogradskih izbora, jer nas besomučno napadaju preko medija pod svojom kontrolom, ne dajući nam priliku da se branimo. Valjda je to ono što oni nazivaju ‘fer i demokratskim’ predizbornim uslovima, sa pečatom Kristofera Hila, koga su uveli u Narodnu skupštinu i direktno uključili u naš politički život. Rezultate vidimo u ovoj krajnje neregularnoj i neravnopravnoj izbornoj kampanji“, kaže u razgovoru za Danas Borislav Antonijević, kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta „Mi – snaga naroda“.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko dobijeni mandati „Mi – snaga naroda“ ponovo budu presudni za formiranje beogradske vlasti, sagovornik Danasa odgovara da što se tiče toga da li će biti ponovo”tas na vagi”, ili ne – o tome je besmisleno pričati pre izbora, pogotovo što se ovi izbori odvijaju u krajnje neregularnim uslovima, možda najgorim do sada.

**Nacionalne teme neraskidivo vezane za svakodnevni život građana

*U ono malo kampanje na medijima uglavnom govorite o nacionalnim temama iako ste kandidat za gradonačelnika Beograda?

Posebno je neprihvatljiva zloupotreba gorućih nacionalnih tema, poput rezolucije o Srebrenici za napade na MI SNAGA NARODA, pogotovo imajući u vidu da je jedan od naših poslanika – Branko Lukić – glavni branilac Ratka Mladića u Hagu, a drugi – Aleksandar Pavić – autor verovatno prve domaće knjige o Srebrenici koja razobličava lažni narativ o ”genocidu”. Ili poput pitanja Kosova i Metohije, kada se zna da je sadašnja vlast ta koja je razmontirala preostale državne institucije na Kosovu i Metohiji i direktno pomogla Kurtiju da okupira četiri opštine severno od Ibra. Inače, svi mi već godinama na razne načine upozoravamo sadašnju vlast da će nam njihovi zapadni ”prijatelji” doći glave i pokazati svoje pravo lice, što se upravo i dešava ovih dana, kako u Generalnoj skupštini UN, tako i u Savetu Evrope, i u svim međunarodnim forumima u kojim mogu da nanesu štetu Srbiji i srpskim nacionalnim interesima.

Zar se u lokalnim izborima ne treba baviti lokalnim temama?

Beograd je glavni grad Srbije, i tema Beograda su i Niš i Kragujevac i Zaječar i Novi Sad i Subotica i Surdulica i Pirot. . . . . .a svakako i Kosovo i Metohija koji su neotuđivi deo Srbije, pa ne razumem da li neko očekuje da se u Beogradu priča samo o komunalnim problemima grada Beograda, prevozu i slično. Uz to, s obzirom na povećane spoljne pritiske na Srbiju po pitanjima Kosova i Metohije, Republike Srpske, sankcija Rusiji i razvoja veza sa Kinom – tzv. nacionalne teme su pogotovo sada neraskidivo vezane za svakodnevni život, i sudbinu svih lokalnih zajednica, a najpre glavnog grada. Jer će od našeg nacionalnog i državnog odgovora na te izazove zavisiti i ekonomska i svaka druga budućnost svakog pojedinca i svakog grada i sela u Srbiji.

*Šta su vaši prioriteti za Beograd, ukoliko osvojite većinu glasova na predstojećim beogradskim izborima?

Nedovoljna javnost i transparentnost u radu i odlučivanju gradske vlasti umanjuje mogućnost da se prate i procenjuju odgovornost i rezultati rada gradonačelnika i gradske vlasti i uprave u oblastima, kao što su trošenje budžeta, upravljanje gradskom i opštinskom imovinom, sprovođenje infrastrukturnih investicija, prodaja zemljišta, upravljanje preduzećima i ustanovama u vlasništvu grada Beograda. To ćemo promeniti. Osim toga raširena koruptivna aktivnost zahteva hitno, ali sistematsko i osmišljeno delovanje u pravcu povećavanja kapaciteta za preventivu, otkrivanje i ispitivanje i sankcionisanje korupcije, prevara i drugih zloupotreba javnog interesa.

Iskorenićemo uobičajeno pravilo, koje važi „javna nabavka se prvo namesti, pa se onda raspisuje i tako uštedeti građanima Beograda više od 400 miliona evra koje, siguran sam, mogu biti potrošene mnogo svrsishodnije, nego da se pune džepovi pojedinaca, a obezbedićemo finansijski kompetentno i transparentno upravljanje opštinskom i gradskom imovinom, ali i bolju efikasnost upravljanja javnim komunalnim preduzećima, čiji je osnivač Grad, gde su na pozicije direktora i članova Nadzornih i Upravnih odbora u najvećem broju postavljeni poslušni stranački kadrovi, neretko sa „sumnjivim biografijama“ i „bez potrebnih profesionalnih kompetencija.

Beograd je u poslednjih 20 godina arhitektonski, kulturološki i estetski napadnut od strane privatnog koruptivnog kapitala uz podršku moćnika iz gradskih vlasti i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji bi morali da čuvaju i unapređuju njegovu istorijsku i kulturnu baštinu, umesto što je urušavaju pogodujući „investitorskom urbanizmu“. I to ćemo promeniti.

**Direktori preduzeća će se birati na javnim konkursima

*Ukoliko postanete gradonačelnik da li ćete nastaviti praksu postavljanja partijskih kadrova na čelu javnih preduzeća i koliko će se pitati struka?

Kadrove ćemo postavljati onako kako dolikuje jednoj demokratskoj zemlji koja svakako ima adekvatne kadrove, što znači putem javnih konkursa i nikakva stranačka, prijateljska, rodbinska ili bilo koja druga veza ne može uticati na izbor rukovodećeg ili bilo kog drugog kadra u Beogradu, jer je to interes svih građana Srbije i to treba da postane model svima.

*Jedno od vaših predizbornih obećanja je i da će, pobedite li na izborima „Beograd prestati da bude prestonica srama“ i da ćete „ukinuti manifestacije poput Prajda ili Mirdite“?

Izuzetno mi je drago, što ste i Vi kao ugledna publikacija, ocenili da su te manifestacije sramne i potpuno Vas podržavam i da zalagaću se da nikakvih sramnih manifestacija ne bude u našem gradu. Već da budemo grad ponosa kako nam istorija i običaji nalažu.

*Protiv ste i organizovanja Ekspa, i ako biste pobedili da li biste nastavili sa započetim gradnjama i investicijama?

Ne sumnjam u odluke struke, koja tek treba da oceni – a nije – da li su takve ,,kapitalne“, investicije potrebne gradu gde još uvek ima mnogo nerešenih komunalnih problema (kanalizacije, pitke vode, vrtića, pristojnih ulica, igrališta. . .). I uopšte, da li su takve investicije isplative, koliko će nas dodatno zadužiti, itd. Kao što smo mnogo puta rekli, struka i građani Beograda treba da odluče kako se troši novac koji će se decenijama vraćati.

**Neće biti rušenja Beograda na vodi

Šta će biti s Beogradom na vodi, ako postanete prvi čovek Beograda?

Ceo svoj radni vek sam proveo u nadzoru nad rađanjem života. Rušenje mi nikada nije bio nagon i poriv koji me je vodio. Beograd na vodi se gradi u interesu pojedinaca i moj bi cilj bio da se konačno izdefiniše koja je korist građana i Grada Beograda od svega toga što je učinjeno, a svakako bi opet struka rekla svoje mišljenje iako su odavno odviknuti da ih neko pita.

*Šta je za vas centar Beograda?

Centar Beograda se zna gde je, u stvari MI koji smo rođeni i odrasli u ovom gradu znamo gde je, tako da nema potrebe da se menja ali i o tome kao i mnogim drugim pitanjima treba da odlučuju „struka i građani Beograda“.

**I ovi izbori su nedemokatski i neregularni

*Očekujete li da će ovi izbori biti demokratski, bez manipulacija naprednjaka i da li su izborni uslovi poboljšani?

I ovi izbori su kao i proteklih godina praćeni nedemokratskim, nekorektnim i svi ostali pridevi sa NE uslovima, ali ćemo ispoštovati glasače i potruditi se da svojim angažmanom sprečimo potencijalne neregularnosti koliko to budemo bili u mogućnosti. Ovde naročito mislim na lokalne izbore koji su zakazani na način koji se u svetskoj demokratskoj istoriji ne pamti, ali šta drugo očekivati od odlazeće vlasti, nego da se svim mogućim nelegitimnim, a njima dostupnim, sredstvima drži na vlasti.

Kažete da ne poznajete Vučića lično i da o njemu ne želite da pričate na osnovu spekulacija, ali zato tvrdite da Kreni promeni finansiraju stranci, i tako govorite isto ono što i Vučić?

Ja ne tvrdim ništa, ali na sajtu tog pokreta, piše ko ih podržava, pa time zaključujem, da im nisu samo moralna i intelektualna podrška već i finansijska. Šta predsednik tvrdi, ne znam, ali ne sumnjam da i on ima dobre i proverene informacije. Naravno, druga stvar je koliko spoljne, odnosno zapadne podrške dobija i sam SNS, odnosno razni njihovi koalicioni partneri, saradnici i kadrovi, počev od saradnje sa Svetskim ekonomskim forumom, Trilateralnom komisijom, raznim Soroševim organizacijama – uključujući i lične veze Aleksandra Vučića sa Aleksandrom Sorošem – itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari