Danas se obeležava Međunarodni dan sreće 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U svetu će danas biti obeležen Međunarodni dan sreće, proslavom sreće i blagostanja u svim oblicima, uz poklanjanje pažnje drugima i sebi, izražavanjem zahvalnosti i odvanjanjem vremena za osobe koje se smatraju važnim.

Međunarodni dan sreće ustanovila je Generalna skupština UN nacija 12. jula 2012. godine, a ima za cilj da prepozna važnost sreće i blagostanja kao univerzalnu težnju čovečanstva.

Tog dana  širom sveta se organizuju razni događaji, aktivnosti i inicijative u cilju promovisanja sreće, radosti i pozitivnosti. Cilj je da se među pojedincima, zajednicama i vladama podigne svest o važnosti sreće u svakodnevnom životu.

Međunarodni dan sreće obeležava se i objavljivanjem izveštaja UN o sreći u svetu, koji pruža podatke o sreći širom sveta i istražuje faktore koji doprinose blagostanju.

Prema anketama, formula za sreću kombinuje aktivnosti na otvorenom, kontakt sa prirodom i međuljudska komunikacija.

U rezoluciji Generalne skupštine UN usvojenoj 2012. godine navodi se da je potraga za srećom osnovni cilj čovečanstva.

„UN prepoznaju sreću i blagostanje kao univerzalnu težnju i veruju da sreću treba uzeti u obzir i kao politički cilj. Međunarodni dan sreće ima za cilj da osvesti ljude širom sveta o važnosti sreće u njihovim životima“, navodi se u rezoluciji.

UN su 2015. godine pokrenule 17 ciljeva održivog razvoja kako bi živote ljudi učinile srećnijim.

Njegovi glavni razvojni ciljevi su iskorenjivanje siromaštva, smanjenje nejednakosti i zaštita planete.

U jednom od izveštaja UN o sreći, stanovništvo se poziva da sreću podeli sa prijateljima i porodicom, da se izrazi zahvalnost, da se drugi učine srećnim i ispunjenim u životu, sve to u cilju da to svakome postane svakodnevna navika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari