"Dani višanja" u selu Radonjica 1Foto: Pixabay / vampy24

U selu Radonjica, nadomak Vučja, danas je održana manifestacija „Dani višanja „, peti put, ali prvi van Lipovice, a voćari kažu da je višnja rodila ali ga je niska otkupna cena, za prvu klasu 60, a za drugu 40 dinara po kilogramu.

„U Jablaničkom okrugu, pod zasadima višnje nalazi se oko 1. 600 hektara zemlje, dok je prosečan prinos od 8 do 10 tona višanja po hektaru.

Posedi višanja iz godine u godinu rastu i gajenje ove voćne kulture doživljava ekspanziju“, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Predsednik Saveta mesne zajednice Radonjica Goran Ristić zahvalio se na podršci koju, kako je rekao „gradonačelnik Leskovca Cvetanović i lokalna samouprava pružaju ovom kraju.

Danas je organizovano i takmičenje u brzini vadjenja košnica iz višanja, od troje takmičara najbrža je bila Slavica Kocić kojoj je Cvetanović uručio pumpu za navodnjavanje.

Nagradu za najlepšu višnju dobio je Bojan Mitrović a vlasnik najveće površine pod višnjom Božidar Stamenković odrekao se svoje nagrade, trimera za košenje trave koji je, kao i 15 pumpi, dodeljen „izvučenim iz bubnja“.

Nastupili su Kulturno-umetničkog društva „Lemind“ i učenici odeljenja vučjanske Osnovne škole „Bora Stanković“ u Bunuškom Čifluku.

Slobodan Stamenković iz rekao FoNetu da je „ove godine rod odličan i višnje su kvalitetne“.

„Problem je otkupna cena višanja. Čujemo da je prva klasa 60, a druga 40 dinara po kilogramu“, rekao je on i istakao kada se odbiju svi toškovi, seljaku ostaje samo da pokrije svoj i rad svojih ukućana“, rekao je Stamenković.

On je rekao da višnju u porečkom kraju otkupljuju dvojica oktkupljivača, hladnjačari „Jugprom“ iz obližnjeg Belog Potoka i „Fungojug“iz Nakrivnja.

„Do sada su oni davali novac samo da se isplate berači a ostatak kasni po nekoliko dana ili nedelja“, kaže Stamenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari