Darku Šariću devet godina zatvora za pranje 20 miliona evra 1Foto: EPA/ ANDREJ CUKIĆ

Nakon skoro deset godina od početka suđenja, Viši sud u Beogradu proglasio je narko-bosa Darka Šarića krivim i osudio ga prvostepenom presudom na devet godina zatvora za pranje novca.

Osuđen je jer je sa svojom grupom saradnika oprao najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina. Šarić nije prisustvovao izricanju presude.

U saopštenju Višeg suda se navodi da je Šarić na jedinstvenu kaznu zatvora osuđen pošto je sud utvrdio pojedinačne kazne zatvora – za krivično delo pranje novca u produženom u trajanju od sedam godina zatvora, i za krivično delo pranje novca u podstrekavanju u trajanju od četiri godine zatvora.

Što se tiče Šarićevih saradnika, okrivljeni advokat Radovan Štrbac je zbog pranja novca osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina, a okrivljeni Nebojša Jestrović je za isto krivično delo dobio kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Njima će u kaznu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru. Kaznu zatvora od dve do četiri godine dobilo je još 12 drugih okrivljenih za krivično delo pranje novca.

Presuda nije konačna i na nju se mogu žaliti i tužilac i odbrana o čemu će odlučivati Apelacioni sud.

Dubravka Štrbac i Nemanja Krstajić oslobođeni su optužbe za pranje novca, dok je optužba za isto krivično delo protiv Dušana Kovačevića i Nebojšu Spasića odbijena.

Suđenje Šariću pred Specijalnim sudom počelo je pre desetak godina, najpre u njegovom odsustvu pošto se nalazio u bekstvu. Inače, Šariću se paralelno sudi za šverc i trgovinu oko pet tona kokaina.

On je osuđen zbog toga na 15 godina zatvora, ali konačna odluka još nije doneta jer je slučaj trenutno nalazi u Apelacionom sudu.

Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a, ističe za Danas da je Šarić dobio ozbiljnu, odnosno visoku presudu za pranje novca, ukazujući da je očekivao manju kaznu.

– Šarić već ima presudu za šverc kokaina od 15 godina zatvora i ako obe presude budu potvrđene, to će biti, na primer, 20 godina zatvora – ukazuje Dojčinović. Kako naglašava naš sagovornik, ovom presudom od devet godina zatvora sud smatra da je Tužilaštvo uspelo da dokaže Šarićevu ulogu u pranju novca.

– Što nije bilo lako, jer je tokom pranja novca koristio dosta posrednika. Nije on lično vlasnik kompanija preko kojih je novac pran – navodi Dojčinović. Prema njegovim rečima, na osnovu postupka koji je vođen, jako je teško utvrditi da li je reč o nezavisnom pravosuđu.

– Nezavisnost pravosuđa se meri po političkim postupcima. Kada se neki od visokih funkcionera bude našao na optuženičkoj klupi, i kada mu bude presuđeno, onda možemo da govorimo o nezavisnom pravosuđu. Mislim da Šarić danas nije ono što je bio pre 10 godina, u smislu da mu je moć dosta opala, tako da nisam siguran da je ovo slučaj po kome treba da merimo stanje u našem pravosuđu – ističe Dojčinović i podseća da postupak traje skoro 10 godina i da tek predstoji žalbeni postupak.

Oduzeta imovina

Jučerašnjom prvostepenom presudom, javila je agencija Beta, oduzeta je imovina pribavljena pranjem novca, i to: privredno društvo „Mladi borac“ Sonta, „Jedinstvo“ Gajdoba, „Mitrosrem“ Sremska Mitrovica, UTP „Putnik“ ad Novi Sad, HTDP „Vojvodina“ Novi Sad, „Bratstvo“ Preševo, „Danzo invest“, imovina „AMC Zvezda“ iz Pančeva. Inače, sudsko veće koje je Darka Šarića juče proglasilo krivim čine predsednik Siniša Petrović i članovi Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari