Koalicija predvođena Demokratskom strankom osvojila je najviše glasova u dve od četiri opštine u kojima su juče održani ponovljeni lokalni izbori jer nakon prethodnog izlaska na birališta 11. maja nisu formirani opštinski organi u zakonskom roku.

Izborni štab Demorkatske stranke u Rumi saopštio je da je lista „Za evropsku Rumu“ na izborima u toj opštini osvojila 43 odsto glasova (20 od ukupno 43 mandata), Srpska napredna stranka 17,5 odsto (osam mandata), koalicija DSS-NS – 12,9 odsto (šest), a SRS – 8,2 odsto (četiri) dok su cenzus prešli i SPS-PUPS i LDP. Izborni štab iste stranke preneo je i da je u opštini Vrnjačka banja 11 od 25 mandata osvojila koalicija „Za evropsku Vrnjačku banju“. Drugo mesto zauzela je grupa građana „Napred Srbijo“ Tomislava Nikolića (četiri mandata), a u lokalnu skupštinu ušli su i Nova Srbija, JS, DSS i grupe građana „Banja je zakon“ i „Pokret za promene“.

Prema prvim podacima Opštinske izborne komisije u Knjaževcu, najviše glasova osvojile su koalicije DS-G17 plus i „Živim za Knjaževac – Boško Ničić“ (po 11 mandata) iza kojih su lista „Napred Srbijo“ Tomislava Nikolića, SPS-PUPS, DSS i LDP dok SRS i koalicija SPO-Nova Srbija nisu ušli u lokalni parlament. Sandžačko-demokratska partija Rasima Ljajića saopštila je da je osvojila više od 20 odsto glasova u Prijepolju. Iza SDP našla se lista grupe građana „Napred Srbijo“ i koalicija „Zajedno za bolje Prijepolje“ (DS, SPS, G17 Plus i SPO). U skupštinu Prijepolja ušli su i DSS-NS, SRS, „Bošnjačka lista za evropski Sandžak doktor Sulejman Ugljanin“ i LDP. Prema nezvaničnim podacima, u Rumi je na birališta izašlo oko 47 odsto birača, Vrnjačkoj banji 61 odsto i Knjaževcu oko 40 odsto dok je u Prijepolju izlaznost opala za 18 odsto u odnosu na prošle izbore. Liberalno-demokratska partija zatražila je ponavljanje izbora u Vrnjačkoj banji „zbog brojnih nepravilnosti“. Iako je rečo nezvaničnim rezultatima prvi podaci ukazuju da je SRS doživela najveći neuspeh na ovim izborima (u dve opštine ispod cenzusa).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari