Dekan Ekonomskog: "Telegrami podrške" Danici Popović pritisak na Etički odbor 1Foto: Ekonomski fakultet

Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić zatražio je od Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da pojasni u kom svojstvu je 19 profesora tog univerziteta podržalo Danicu Popović, odnosno njen zahtev da Odbor utvrdi da li je Boričić povredio Kodeks profesionalne etike UB.

Kako je naš list pisao, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović je početkom meseca predala zahtev Etičkom odboru, tražeći da Boričiću bude izrečena javna opomena zbog neakademskog ponašanja u postupku koji se vodio protiv nje, a po tužbi studenta Aleksandra Jakšića.

– Primio sam Zahtev za utvrđivanje povreda Kodeksa profesionalne etike koje sam navodno počinio izričući opomenu profesorki Danici Popović za neakademsko ponašanje po članu Kodeksa koji se odnosi na plagijarizam, a koje je ustanovilo Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta. Imam rok od 15 dana da se izjasnim o navodima iz zahteva. Uz njega je priloženo 19 istovetnih izjava u kojima potpisnici podržavaju taj zahtev. Obratio sam se Odboru za profesionalnu etiku za pojašnjenje statusa tih izjava, jer mi nije jasno da li su potpisnici izjava zapravo (ko)podnosioci zahteva ili same izjave predstavljaju neke dokaze, jer su to dva jedina moguća statusa priloženih dokumenata, shodno Pravilniku o radu etičkih komisija i Odbora za profesionalnu etiku. Ukoliko to nije slučaj, onda bih te podrške „pravda za profesorku Popović“ protumačio kao dodatni pritisak na rad i odlučivanje Odbora, jer one nisu u skladu sa načelima samog Kodeksa – ističe dekan Boričić za Danas.

On napominje da se među potpisnicima zahteva nalaze četiri osobe koje nisu zaposlene na Univerzitetu u Beogradu, odnosno koje su u penziji zbog čega ne bi mogle biti ni podnosioci zahteva, niti neko protiv koga bi zahtev za utvrđivanje povreda Etičkog kodeksa mogao biti podnet.

– Takođe, među potpisnicima se nalazi čak 12 profesora Pravnog fakulteta, uključujući i supruga same profesorke koja je kažnjena za plagijat, uz jednu spornu afilijaciju. Reč je o profesorki koja nije zaposlena na Beogradskom univerzitetu. Naglašavam da nijedan potpisnik nije sa Ekonomskog fakulteta, na kojem radi kažnjena profesorka, a verujem da je to zbog toga što je proces utvrđivanja plagijarizma tekao potpuno transparentno, pa je svima potpuno jasno o čemu se radi. Začuđen sam da tako veliki broj nastavnika ne vidi suštinsku razliku između potpisivanja peticije i slanja „telegrama podrške“. Rekao bih da je reč o medijskim manipulacijama i pritiscima, što je u suprotnosti sa Kodeksom profesionalne etike – navodi Boričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari