Deli li eko-novinarstvo sudbinu celog esnafa ili ... 1Foto: Z.Nikolić

U prostorijama Ekološkog centra „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima održava se trodnevni trening za novinare i novinarke koji izveštavaju o životnoj sredini.

Organizator ovog treninga je Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC). Sesije održane prvog dana na kojima su se , skupu od dvadesetčetvoro  odabranih novinarki i novinara iz desetak redakcija elektronskih i štampanih medija iz cele Srbije, obratili Dejan Lekić, pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Snježana Milivojević, profesorka Fakulteta političkih nauka iz Beograda i Ivana Stjelja članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, su pokazale da su okupljeni novinari i novinarke dobri poznavaoci aktuelnih prilika o stanju u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji. U, na momente, polemičnoj atmosferi ali sa argumentima za svoje stavove, okupljeni  novinarke i novinari su ukazali na veliku razliku u  obimu izveštavanja o temama iz oblasti životne sredine između lokalnih i centralnih medija u korist ovih prvih. Dok veliki broj takozvanih mejnstim medija, na nacionalnom nivou, a posebno oni tabloidnog uređivačkog koncepta, teme iz oblasti vezanih za zaštitu životne sredine i sprečavanja rizika od elementarnih nepogoda, najčešće plasira sporadično i u formatu vezanom za akcidente ili katastrofe ,dotle lokalni mediji ali i sve brojniji specijalizovani veb portali, se ovim temama bave češće i sa više stručne argumentacije i prenetih stavova građana.

Čini se da je i medijsko praćenje ekologije još jedno od očekivanja izneverenih od strane medija u tranziciji, koji se , ostajući bez novca iz javnih prihoda ali i bez novca od oglašivača zbog smanjenih privrednih aktivnosti, ali i dugih razloga  koji sa tim nemaju veze ,sve više ponašaju klijentelistički zaboravljajući, često, na svoju ulogu u društvu. Ono što je jasno ,na samom startu ovog trodnevnog skupa jeste da su ovakva okupljanja itekako potrebna svim akterima komunikacija u oblasti zaštite životne sredine  jer su, ona, dobra prilika za sučeljavanje stavova i razmenu informacija. A to , medijsko izveštavanje o ekologiji i aktivnostima iz oblasti obuhavćenih pregovaračkim poglavljem 27 zasnovano na kompetetivnosti novinarki i novinara, je itekao važno za vreme koje je pred nama.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari