Gde god nađeš zgodno mesto, a ti đubre baci, pravilo je koje funkcioniše diljem Srbije, a posebno zgodna mesta su obale reka jer će voda smeće odneti u u bliži ili dalji komšiluk. Ovakvo „odlaganje“ smeća uobičajena je pojava na potezu Nacionalnog parka Đerdap, pa se na ovom zaštićenom prirodnom području do skora bilo „odomaćilo“ 40 divljih deponija.

Gde god nađeš zgodno mesto, a ti đubre baci, pravilo je koje funkcioniše diljem Srbije, a posebno zgodna mesta su obale reka jer će voda smeće odneti u u bliži ili dalji komšiluk. Ovakvo „odlaganje“ smeća uobičajena je pojava na potezu Nacionalnog parka Đerdap, pa se na ovom zaštićenom prirodnom području do skora bilo „odomaćilo“ 40 divljih deponija. Zahvaljujući angažovanju JP Nacionalnog parka Đerdap u Donjem Milanovcu, broj divljih deponija smanjen je za desetak, a Ministarstvu za zaštitu sredine ovih je dana predat projekat sanacije i rekultivacije divlje deponije na Ribnici na kojoj se decenijama odlaže smeće iz Donjeg Milanovca.
Po mnogo čemu ova deponija prkosi zdravoj pameti. Smeštena je uz samu Đerdapsku magistralu, na šest kilometara uzvodno od Donjeg Milanovca, pa se dobar deo smeća Donjomilanovčanima rekom vraćao na obale grada, koji s manjim ili većim intenzitetom godinama unazad ima turističke pretenzije. Dakle, putnicima namernicima i turistima dobrodošlicu želi deponija duga stotinak i široka tridesetak metara, koja se neretko dimi zbog paljenja smeća. Zagađuje se zemljište, voda, vazduh i tako od 1971. godine kada je ovaj prostor počeo da se koristi za ove namene. Konstatacija da je ovo jedan od najvećih problema Donjeg Milanovca i da ova deponija hitno mora da nestane godinama je opšte mesto, ali se dalje od toga malo šta učinilo. Istina, selektivno odvajanje otpada, u Donjem Milanovcu su ove godine postavljeni kontejneri za odlaganje PET ambalaže, doprineli su da plastika više ne učestvuje sa 70, već sa svega pet procenata u sastavu smeća, ali je deponija i dalje na mestu na kome ni u kom slučaju niti sme niti treba da bude.
Stoga projekat JP NP Đerdap predat Ministarstvu ekologije koje bi trebalo da ga finansira sa više od pet miliona dinara, uliva nadu da će se nešto promeniti. Naime, prema projektu smeće bi bilo odvoženo izvan granica Nacionalnog parka Đerdap, a prostor na kome je sada divlja deponija određenim merama bio bi vraćen u pređašnje stanje. I ako ne izostane podrška resornog ministarstva u dogledno vreme, zadimljeno ruglo moglo bi da postane još jedan od vidikovaca Nacionalnog parka Đerdap. U korist svih, a najviše prirode. J.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari