Devojčica velikog srca: Sve poklone daje deci kojoj su oni potrebniji 1Foto: Bojan Vijatov

Nema deteta koje ne voli rođendan i poklone, tako i Zrenjaninka Matea Balani (11) uživa svake godine u slavlju sa svojim drugarima.

Ipak, ona se od druge dece razlikuje po tome što svoje poklone poklanja drugoj deci.

Sa filantropskim radom započela je ne slučajno u svojoj sedmoj godini, jer je tada prvi put nakon što je i sama prošla brojna lečenja, organizovala veliko slavlje.

Tada se rodila ideja da višak stvari dobijenih od drugara pokloni deci u komšiluku, kojima to mnogo znači.

Onda su se ideje nizale, sa majkom Gorjanom koja je preduzetnik i bavi se stolarskim zanatom ali i humanitarnim radom, nastavila je da organizuje neobične rođendane, koji su svi imali humanitarnu crtu.

Svake godine prikupljana je pomoć, a pokloni i novčana sredstva donirani su za pomoć drugoj deci. Jedne godine za kupovinu logopedskog seta za Školski dispanzer, druge godine za nameštaj Dečijeg odeljenja bolnice, pa za pakete za Dečije selo u Sremskoj Kamenici a sada je prikupila pomoć za malu Taru Stojančev, devojčicu koja je rođena sa oštećenim sluhom.

– Ima jedna devojčica Tara, rođena pre vremena sa oštećenim sluhom, zbog čega nije razvila govor. Hteli smo da na ovom rođendanu sakupimo novac za njeno lečenje. Sva deca kojoj sam pomagala su bila sretna kad smo im dali poklone. A ja sam najsretnija kad pomažem i poklanjam, to mi više znači nego kad sama dobijam – priča Matea.

Ona kaže da se trudi da organizuje rođendane sa puno sadržaja, takmičenja, igranja i kreativnim radionicama u kojima sva deca uživaju.

– Sve više mojih drugara želi da pomogne, oni uživaju kada se okupimo i izigramo ali je najbolje od svega što na kraju pomažemo drugoj deci. Cilj mi je da što više dece bude humano – kaže Matea.

Devojčicina majka Gorjana kaže da nije teško pomagati, da deca to najbolje razumeju, a da su odrasli tu da pomognu.

– Mi zaista organizujemo deci brojne sadržaje, radionice, druženja, bitno je da im se posvetimo i da oni osete tu pažnju. Potrebno je decu animirati. Organizovali smo, recimo, ove godine više puta humanitarne šetnje za malu Taru, a želja mog deteta bila je da sve što prikupimo na rođendanu doniramo ovoj devojčici. Želimo da podstaknemo i drugu decu da organizuju ovakve rođendane, sa humanitarnim karakterom, u koje se uključuju brojne organizacije i pojedinci. Lepota je svuda oko nas, nije u telefonima i tabletima. Za sada troje dece se izjasnilo da će organizovati ovako nešto i to je već veliki korak – priča za Danas Gorjana Balani.

Kako u izreci tako i u životu, dobar glas daleko se čuje, pa je Matea Balani dobitnica nagrade za mlade filantrope koju dodeljuje Fondacija „Trag“ a njene akcije sve više nailaze na široku podršku – pozorišne grupe, sportski klubovi, umetnici, organizacije i pojedinci rado učestvuju u njenim humanitarnim akcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari