Direktor državnog Instituta koji sarađuje sa Koluvijom: Nemamo problem sa njim 1Predrag Koluvija Fotoprintscreen youtube

Državni Institut za opštu i fizičku hemiju sarađuje sa Predragom Koluvijom, optuženim da je na imanju svoje firme „Jovanjica“ organizovao uzgajanje 1,6 tona marihuane, potvrdio je za KRIK direktor instituta Stevan Blagojević. On je rekao da je Koluvija uključen u eksperimentalno ispitivanje konoplje i u tome ne vidi problem. „Nemam nikakvih problema sa njim. Znamo da mu se sudi, nismo mi ni advokati, ni sudije.“

Koluvija, kome se sudi za uzgajanje 1,6 tona marihuane na imanju „Jovanjica“, pohvalio se pre dva dana na društvenoj mreži Iks da je uključen u naučni projekat čiji je, kako je navedeno, on koautor.

„Ovaj naučni projekat je zajednički poduhvat Instituta za fizičku hemiju u saradnji sa privrednim društvima ‘Jovanjica Nova’ i ‘Superior’“, napisao je Koluvija uz video u kojem, osim njega, govore direktor Instituta Stevan Blagojević i direktor i suvlasnik „Superiora“ Nebojša Đinović, piše KRIK.

Na pitanje KRIK-a kako je došlo do toga da državni institut sarađuje sa osobom kojoj se sudi za uzgajanje droge, Blagojević kaže da oni nemaju ugovor sa Koluvijinom firmom „Jovanjica Nova”, već sa firmom „Superior“. Navodi da je u pitanju eksperimentalno ispitivanje sorti konoplje koje su u vlasništvu „Superiora“ i da se sve to radi na imanju ove firme.

Direktor Instituta nije jasno odgovorio koja je Koluvijina uloga u projektu.

„On se pojavljuje kao, ja ne znam, mi ga onako poznajemo. Nama deluje kao OK. To nije njegovo, to je imanje ‘Superiora‘. Sarađujemo, viđamo ga. On je slobodan čovek. Pozdravimo se. On nije hemičar, nemamo sa njim mnogo da diskutujemo“, kaže Blagojević.

„Mi smo ga (Koluviju) upoznali pre par meseci. ‘Superior‘ je naš partner. Mi sa njim (Koluvijom) nemamo nikakav ugovorni odnos. To je naučna ideja koja se razvija. Šta će biti, ne znam. Možda biljke pocrkaju za tri meseca. Ko zna kakva je sorta.“

O slučaju „Jovanjica“, kako kaže, čitao je u medijima, ali „zaista ne razume ko je tu šta uradio“.

U susretima sa Koluvijom na imanju „Superiora“ ne vidi ništa sporno.

„Nemam nikakvih problema sa njim. Znamo da mu se sudi, nismo mi ni advokati, ni sudije. Šta će biti, mi mu želimo kao svakom čoveku sve najbolje.“

Blagojević kao motiv da Institut učestvuje u projektu u koji je uključen i Koluvija navodi – nauku.

„Institut ima i pedagošku ulogu. Mi moramo i da pomognemo u raščišćavanju pojmova – to nikakve veze nema sa suđenjem, nije ta sorta, nije ta konoplja i uzorci, ovo je potpuna nova sorta i novi početak“, kaže Blagojević.

Ističe da će Institut rezultate ispitivanja dati „Superioru“.

„Ova sorta je upisana u registar Republike Srbije i sme da se gaji u Srbiji. Kada biljke porastu, ispitivaćemo sadržaj kanabinoida koji bi trebalo da u skladu sa sortom industrijske konoplje bude relativno nizak. Nas nauka uvek zanima. Mnogo pre Koluvije smo ispitivali i konoplju. Da se raščisti – jedno je marihuana, ovo je industrijska konoplja i to hoćemo da se raščisti. Bavimo se hemijom i to znamo da uradimo. To je jedini razlog – nauka“, kaže Blagojević.

Razlika između industrijske konoplje i marihuane je u sadržaju psihoaktivne supstance THC – dok je prva legalna za gajenje, druga ima više THC-a nego što je zakonom dozvoljeno.

Koluvija inače u svojoj odbrani na sudu tvrdio je da je proizvodio isključivo industrijsku konoplju za šta je imao dozvolu, kao i da je u biljkama zbog vremenskih uslova i stresa kojem su biljke bile izložene skočio procenat THC-a – supstance koja marihuanu čini drogom.

U svojoj odbrani je tvrdio i da mu je policija na imanju „Jovanjice“ podmetnula tonu marihune zbog koje mu se sudi.

„Superior“ i ranije sarađivao sa Koluvijom

Kompanija „Superior“ pominje se i u optužnici protiv Koluvije. Ova firma je za „Jovanjicu“ gajila dve sorte konoplje, a tužilaštvo tvrdi da je taj posao bio paravan kako bi se stvorio privid da „Jovanjica” gaji industrijsku konoplju, a ne marihuanu.

Direktor „Superiora“ Nebojša Đinović ranije je na suđenju ispričao o kakvoj saradnji se radilo.

„Proizvodnja sadnog materijala je trebalo da se dešava kod nas (u ‘Superioru’), pa mi sadnice dajemo u ‘Jovanjicu’, a ona vraća nama za distribuciju“, rekao je tada Đinović i objasnio da „Jovanjica“ nije mogla da dobije dozvole jer je imala prekršaj „za kivi koji je izvozila za Rusiju iz Srbije, a kivi je bio grčki“.

Tužilaštvo u optužnici tvrdi da vlasnici „Superiora” nisu znali da Koluvija koristi njihovu saradnju kako bi tajno gajio marihuanu.

Protiv Koluvije u toku su dva sudska postupka, od kojih je jedan već tri godine praktično još na početku.

U postupku u javnosti poznatom kao „Jovanjica 1” sudi mu se da je kao organizator kriminalne grupe na svom imanju gajio 1,6 tona marihuane.

U postupku kolokvijalno nazvanom „Jovanjica 2“ osim Koluvije optuženi su pripadnici policije, Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije koji se terete da su štitili imanje na kom je gajena marihuana, da su mu odavali poverljive podatke iz istrage i činili druge usluge za njega. Nakon više od tri godine od kad je podignuta optužnica, suđenje praktično još nije počelo.

Koluvija ima veliku podršku predstavnika vlasti, između ostalog, advokat mu je uticajni član SNS-a, ali su ga zu svojim izjavama javno branili i predsednik države, kao i premijerka. Sa druge strane, policajci koji su vodili akciju i koji su upali na imanje „Jovanjica” i uhapsili Koluviju tvrde da su zbog toga pod velikim pritiskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari