Direktor Krušika: Obradović još pod suspenzijom 1Aleksandar Obradović Foto: CRTA

Direktor Holding korporacije (HK) „Krušik“ iz Valjeva Vladan Lukić izjavio je danas da su u toj kompaniji u 2020. godini od plana vrednog 104 miliona realizovani poslovi za 51 milion dolara.

Lukić je za portal Kolubarske.rs rekao da se bilansi prošlogdišnjeg poslovanja „Krušika“ još uvek svode, ali prva projekcija, uradjena krajem prošle godine, ukazuje na to da je valjevska vojna fabrika u 2020. godini ostvarila tek polovinu planirane proizvodnje.

„Pandemija korona virusa prouzrokovala je probleme u nabavci, proizvodnji i u otpremi robe, a odsustvo radnika je ometalo proizvodni proces.

Prvi talas epidemije prošli smo relativno lako, ali u drugom i trećem talasu imali smo i po 120 pozitivnih radnika“, rekao je Lukić.

Prema njegovim rečima, u 2020. godini zaključeni su ugovori vredni 72 miliona dolara, koji su delom već realizovani.

„Mi smo fabrika koja pravi minobacačku municiju, ali na tržištu trenutno nema velike potražnje za tu vrstu robe. Ima najavljenih ugovora koji samo što nisu potpisani, ali za nas je ugovor operativan onog trenuka kada kupac uplati avans. Ranije su avansi znosili 30, 40, pa i 50 odsto vrednosti posla, a sada kupci nude avans od 10 do 15 odsto, što komplikuje i otežava situaciju“, objasnio je Lukić.

Naveo je da je za 2021. planirana realizacija poslova vrednih 94 miliona dolara, a da li će se ostvariti zavisi od kretanja na tržištu i niza drugih faktora.

„U ‘Krušiku’ su trenutno zaposlena 2.862 radnika, od kojih je preko 1.800 angažovano na odredjeno vreme i ugovori im se produžavaju na po mesec dana“, rekao je direktor. Dodao je da je od Nove godine u radni odnos primljeno 12 mladih inženjera, a da je konkurs za inženjere stalno otvoren.

Međutim, prema njegovim rečima, zbog pandemije i aktuelne situacije na svetskom tržištu moraće u narednom periodu da smanje broj radnika.

Na pitanje o statusu Aleksandra Obradovića, uzbinjivača koji je ukazao na nezakonite poslove u valjevskoj vojnoj fabrici gde je zaposlen, a protiv kojeg se pred pravosudnim organima vodi postupak zbog sumnje da je odavao poslovne tajne, direktor Lukić je potvrdio da je Obradović još uvek pod suspenzijom.

„Ne znam tačno kada će početi suđenje, mi čekamo da sudske instance daju svoju reč o njegovom slučaju“, rekao je direktor HK „Krušik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari