Direktori beogradskih škola u policiji jer su đaci nosili maske 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Umesto očekivane pohvale zbog poštovanja propisanih mera prevencije koje su usporile širenje virusa unutar obrazovnih ustanova, direktori beogradskih osnovnih i srednjih škola dobili su poziv da policiji objasne zašto su od učenika tražili da nose maske.

Postupajući po krivičnoj prijavi predsednika Sindikata zaposlenih policije Dejana Đukića, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je zatražilo od policije da ispita direktore škola da li su i čije preporuke poštovali tokom i po završetku vanrednog stanja, proglašenog zbog epidemije virusa kovid 19, i kakve su mere preduzimane u školama u cilju sprečavanja epidemije.

Dopis je potpisala zamenica javnog tužica Simonida Petrović, koju direktori škola sa kojima smo juče razgovarali smatraju odgovornom što nije odbacila neutemeljenu krivičnu prijavu.

U krivičnoj prijavi u koju je Danas imao uvid, direktori su optuženi za krivično delo ugrožavanje zdravlja i života zaposlenih i učenika škole.

Njima se na teret stavlja da su poštujući preporuke „nelegitimnog“ Kriznog štaba prekršili Ustav, odluke privremene Skupštine Srbije i stav Svetske zdravstvene organizacije, koja je „potvrdila da maske ne štite od virusa kovid 19“.

Direktori beogradskih škola u policiji jer su đaci nosili maske 2

Prema mišljenju podnosioca krivične prijave, direktori su prekršili članove Ustava koji definišu da je ljudski život neprikosnoven i da je fizički i psihički integritet nepovrediv, te da niko ne može biti izložen nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez slobodo datog pristanka.

U prijavi piše i da je Krizni štab savetodavno telo koje samo daje preporuke Vladi, a osporava se i njegova legalnost, jer „odluka o formiranju Štaba nije objavljena ni u Službenom glasniku, niti na sajtu Vlade, zbog čega to telo ne poseduje nikakva zakonska ovlašćenja“.

Predsednik Društva direktora škola Srbije i direktor Druge ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić kaže za Danas da je prijava protiv direktora omalovažavajuća i degradirajuća.

On je najavio da će se predstavnici Društva danas sastati sa ministrom prosvete Brankom Ružićem od koga očekuju zaštitu u ovoj situaciji.

Nedić je najavio da će protiv predsednika pomenutog policijskog sindikata biti podneta kontratužba. On je potvrdio da su poziv da se jave policiji do sada dobili direktori škola sa teritorija beogradskih opština Zemun i Savski venac.

Jedan od onih koji je morao policiji da obrazlaže zašto je poštovao naloge i preporuke Ministarstva prosvete kako bi se sprečilo da virus korona uđe u obrazovne ustanove je Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije.

Za krivičnu prijavu je saznao kada ga je u četvrtak pozvao inspektor iz Policijske stanice Zemun da dođe i da izjavu.

– Možete da zamislite kako sam se osećao kada prvi put za 60 godina života idem u policiju, a sve što sam radio je bilo u skladu sa zakonom. Otišao sam u policijsku stanicu sa kolegom, direktorom Elektrotehničke škole „Zemun“ i dali smo istovetnu izjavu da smo postupali po merama koje je naložilo Ministarstvo prosvete, pod čijom ingerencijom su škole – objašnjava za Danas Bjelanović.

Tužilaštvo je u saradnji sa Ministarstvom pravde odlučilo da obustavi postupke protiv direktora beogradskih osnovnih i srednjih škola koje je predsednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić tužio jer su tražili da učenici u školi nose maske.

„Nezavisnost“: Besmisleno saslušavanje direktora

Povodom ovog slučaja juče se oglasio Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ čija portparolka Vesna Vojvodić Mitrović je ocenila da je „u trenutku kada se čitav svet suočava sa najsnažnijim udarom pandemije, apsurdno i besmisleno policijsko saslušavanja više od 300 direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske“.

Vojvodić smatra apsurdnom i odluku Trećeg osnovnog javnog tužilaštva da naloži policiji da obavi razgovore sa direktorima škola, postupajući po krivičnoj prijavi predsednika Sindikata zaposlenih policije.

Tužio i glumca i političare

Predsednik Sindikata policije Dejan Đukić poznat je javnosti jer je svojevremeno podneo krivičnu prijavu protiv glumca Branislava Trifunovića, optužujući ga da je u toku predstave pocepao zastavu Srbije. Prema pisanju medija, podneo je i krivične prijave protiv brojnih političara, između ostalih, Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića, kao i protiv jednog učesnika Parade ponosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.