Disciplinski postupak i protiv dvoje učenika Sedme gimnazije 1Foto: Stefana Savić

Protiv dvoje učenika Sedme beogradske gimnazije pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak, koji mora da bude okončan u roku od 30 dana, izjavio je za Danas direktor te škole Miroslav Markićević.

On je rekao da se u ovom trenutku sprovode istražne radnje i prikupljaju dokazi kako bi se utvrdile sve činjenice o slučaju koji se prošle nedelje dogodio u toj školi, kada je profesor fizike Zvonko Obradović ošamario učenicu. Markićević objašnjava da je učenica verbalno provocirala profesora, koji joj je potom udario šamar, a potom je na njega fizički nasrnuo učenik. Protiv ovo dvoje učenika direktor je pokrenuo vaspitno-disciplinski postupak. Još dvoje učenika, dečak i devojčica su reagovali, ali su oni prišli da ih razdvoje.

U toku je i disciplinski postupak protiv profesora fizike, ali direktor Sedme gimnazije nije mogao da prejudicira kako će se završiti.

Ministarstvo prosvete ranije je saopštilo da je Obradović podneo zahtev direktoru da mu se raskine radni odnos iz ličnih razloga.

„Profesor je prekršio član 111. i 112. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u obrazovnim ustanovama kojim je zabranjeno fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje učenika, za šta su predviđene novčana kazna, udaljenje sa rada ili prestanak radnog odnosa „, naveli su u Ministarstvu prosvete.

Ukoliko se utvrdi da su učenici koji su učestvovali u ovom incidentu prekršili član zakona koji se odnosi na zabranu nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, može im sledovati ukor direktora ili nastavničkog veća, pa čak i isključenje iz škole.

Profesor fizike je pre nekoliko dana najavio da će protiv dvoje učenika podneti krivičnu prijavu i u krivičnom postupku dokazati svoju nevinost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.