Đaci bolje uradili malu maturu nego lane 1Foto: Vesna Andric

Na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika na završnom ispitu učenici su u proseku osvojili 13,3 poena, od mogućih 20, iz matematike je proseku 12,4 poena, a na kombinovanom testu 14,7, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prva analiza svedoči da je ovogodišnja mala matura bila lakša nego lane, kada je iz srpskog prosečan broj bodova bio 11,2, iz matematike 11, a na kombinovanom 14,2.

Brojke govore o tome da završni ispit nije bio težak za učenike, jer je ova generacija, u proseku, rešila tačno više od 60 odsto zadataka.

Takav rezultat ministar prosvete Branko Ružić objašnjava strukturom testa, ali, kako tvrdi, i povećanjem odgovornosti malih maturanata koji su tokom ove školske godine dodatno razvili samostalnost u učenju i kapacitet za preuzimanje odgovornosti za učenje kod kuće.

„Završni ispit je polagala generacija učenika koja je više od jedne školske godine učila u otežanim uslovima izazvanih pandemijom uz dominaciju nastave na daljinu, koja je za sve učesnike u sistemu bila novina u punom smislu te reči. Ove okolnosti su uvažene prilikom pripreme testova za završni ispit, zbog čega su sva tri testa bila nešto lakša od testova iz prethodnih godina. Cilj je bio da se svim učenicima osmog razreda pruže jednake šanse za postizanje uspeha na završnom ispitu, jer sve specifičnosti učenja van prirodnog školskog okruženja nisu mogle biti ignorisane“, rekao je ministar Ružić.

Analiza sadržaja sva tri testa pokazuje da imaju po devet zadataka na osnovnom nivou standarda obrazovnih postignuća, šest ili sedam zadatka na srednjem nivou, a da je najmanje zadataka na naprednom nivou postignuća.

U školskoj 2020/2021. godini završni ispit u junskom roku polagalo je 66 933 učenika osmog razreda i 1.080 polaznika koji osnovnu školu završavaju prema programu funkcionalnog obrazovanja za odrasle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari