Đerlek o akušerskom nasilju: Institucije u Srbiji neće ćutati, ne želimo da se ovo ponavlja 1foto FoNet/Senad Župljanin

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da institucije u Srbiji neće ćutati na tvrdnje majke da je izgubila bebu zbog akušerskog nasilja u Sremskoj Mitrovici, navodeći da istina o tom događaju treba da doprinese da se tako nešto ne ponovi.

„Kao prvo, ljudski, nemamo pravo, a sa druge strane nas i zakon obavezuje. Sa treće strane, želimo da dođemo do istine koja će pomoći da se ovo više ne ponavlja“, rekao je Đerlek za televiziju Pink.

Naveo je da „sistem funkcioniše“ i da je Ministarstvo zdravlja brzo reagovalo.

„Sama zdravstvena ustanova je već uradila unutrašnju kontrolu, a mi smo već 17. januara poslali zdravstvenu inspekciju“, dodao je Đerlek.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja je naveo da je to sada postupak koji će trajati određeno vreme, naglašavajući da sada ne treba žuriti, već da je potrebno dokazati da li je bilo propusta.

„Vrlo je bitno dokazati da li je bilo propusta, ispitati sve oklonosti i adekvatno kazniti pojedinca ako se dokaže. Ovde nije povreda prsta ili neke periferne stvari, dete je izgubilo život. Za ovo neko treba da odgovara“, kazao je Đerlek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari