Đilas: Niko ne može da me zove lopovom 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Ja se bavim politikom i normalno je da sam dužan da trpim kritiku. Ono što nije normalno je da se javno kvalifikujem kao pljačkaš.

Za mene, to je ozbiljna povreda ugleda, kazao je juče u Prvom osnovnom sudu u Beogradu Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, na ročištu po tužbi koju je podneo protiv aktuelnog zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Razlog za tužbu je niz izjava u kojima je Goran Vesića Đilasa nazivao „pljačkašem“, „tajkunom“, „lopovom koji je zadužio grad Beograd“…

Dajući iskaz u svojstvu tužioca, Đilas je istakao da nikada nije pravosnažno osuđen za bilo koji zločin, kao i da njemu nije poznato da se protiv njega vodi bilo kakva istraga.

– Smatram da niko nema pravo da me na taj način kvalifikuje, kazao je Đilas. On je dodao da je Vesićeve reči preneo veliki broj medija čineći ih dostupnim milionima ljudi. Poseban akcenat stavio je na uticaj koji su pomenute izjave imale na njegovu porodicu.

– Moje dve starije ćerke su upravo zbog ovakve vrste izjava napustile zemlju i žive u Londonu. U Srbiju dolaze jako retko, kazao je Đilas dodajući da i na njega utiču takve izjave iako se, kako je rekao, trudi da što manje čita takve stvari.

Goran Vesić je, s druge strane, svoje izlaganje otpočeo tvrdnjom da su on i Dragan Đilas politički protivnici i da kao takvi nastoje da ospore tvrdnje druge strane.

– Politička borba u Srbiji često nije akademska. Ja ništa lično nemam protiv gospodina Đilasa i nikada mi namera nije bila da nekoga uvredim. Tužilac je javna ličnost i kao takva dužna da trpi viši stepen kritike, kazao je Vesić.

U nameri da opravda sve izjave koje je dao o bivšem gradonačelniku Beograda, Goran Vesić je govorio o poslovnim rezultatima gradskih javnih preduzeća. On je pozitivan bilans PKB-a za vreme prethodne vlasti nazvao „medijskom manipulacijom“, tvrdeći da bi ta kompanija beležila gubitke bez otpisa dugova.

On je istakao da termin tajkun ne koristi u podrugljivom kontekstu i da on ne zna drugu reč na srpskom jeziku za „enormno bogatu osobu“.

– Opšte je poznato da je javni dug grada Beograda iznosio 1,2 milijarde evra u trenutku kada je Dragan Đilas otišao sa mesta gradonačelnika. Svakako da gradonačelnik nije jedini odgovoran za način na koji se troši budžet, ali je najodgovorniji, kazao je Vesić napominjući da je on bio u obavezi da birače upozna sa onim što je gospodin Đilas radio.

U narednih mesec dana očekuje se da sud donese odluku u ovom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari