Bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimir Đorđević tvrdio je juče pred Haškim tribunalom da je za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, za koje je optužen, prvi put saznao kada se 2007. našao u pritvoru suda. Penzionisani general Đorđević, koji je 1999. bio i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, optužen je za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova u prvoj polovini te godine.

Svedočeći u svoju odbranu, Đorđević je danas rekao i da je u zakopavanju leševa stotina ubijenih Albanaca sa Kosova u policijskoj bazi u Batajnici učestvovao zato što mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković „pretio“.

General Đorđević je tvrdio i da nije imao nikakva ovlašćenja nad jedinicama MUP Srbije koje su delovale na Kosovu i da o tim borbenim dejstvima nije bio ni obaveštavan.

Sugerisao je da je kontrolu nad policijom na Kosovu imao šef štaba MUP u Prištini Sreten Lukić. Pri tom iskazu, Đorđević je ostao i pošto mu je tužilac Čester Stemp citirao napise o masovnim zločinima nad Albancima iz strane štampe, ali i iz beogradskog nedeljnika Vreme, objavljene 1999. „Ceo svet je znao za te zločine, a vi nama ovde tvrdite da kao načelnik RJB u Beogradu niste čuli za to“, rekao je tužilac Stemp optuženom.

Đorđević je odgovorio da je za ubistvo više od 40 članova porodice Beriša u martu 1999. godine, na koje su se novinski napisi odnosili, saznao „tek kad je u Srbiji pokrenut krivični postupak“. Za ubistvo oko 100 Albanaca u selu Mala Kruša, Đorđević je, kako je rekao, „saznao ovde u Tribunalu iz optužnice“.

Ponavljajući da je po ministrovom naređenju organizovao ukopavanje leševa sa Kosova u bazi Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici, Đorđević je izjavio i da mu je Stojiljković prethodno „nedvosmisleno stavio do znanja da mi je život ugrožen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari