Dok je Vučić na vlasti, radikali sigurni u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan što za vreme njegovog mandata niko neće biti izručen u Hag, iako je kako je rekao, trpeo pritiske i nagovore.

Ova izjava se odnosi na njegove nekadašnje saborce iz Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića. Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam), pravni naslednik Haškog tribunala, već nekoliko puta je tražio od Srbije da uhapsi Radetu i Jojića i isporuči ih u Hag zbog optužbi da su ucenjivali i pretili svedocima tokom suđenja njihovom političkom vođi Vojislavu Šešelju, koji je u međuvremenu osuđen za ratne zločine.

Sudeći po najnovijoj izjavi Vučića, Radeta i Jojić, koji se terete za nepoštovanje Haškog tribunala, sigurni su u Srbiji. Pogotovo ako se ima u vidu da je Viši sud u Beogradu 2016. doneo odluku da ne postoje zakonske osnove za njihovo hapšenje i izručenje jer nacionalni Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Izabelu Kisić, izvršnu direktorku Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji ne iznenađuje Vučićeva izjava da je ponosan što nikoga nije izručio u Hag.

– Sumnjam da će Radeta i Jojić ikada biti izručeni. Odbacivanje Haškog tribunala je jedan od pokušaja odbrane političkog programa čiji je cilj bio proširenje granica Srbije, a koji je doveo do ratnog raspada Jugoslavije i masovnih zločina nad civilima. Među glavnim izvršiocima tog programa bili su Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj. Očito je da Vučić, koji je bio deo toga, ne može da raskine sa sopstvenom prošlošću – ističe Kisić za Danas.

I advokat Aleksandar Olenik smatra da Radeta i Jojić neće biti izručeni dokle god Vučić ima neograničenu vlast, jer on sam nikada nije napustio malignu politiku velike Srbije.

– On se javno hvali svojom novom politkom srpskog sveta, što je ista radikalska politika Šešelja i Miloševića, isti nacionalizam kruga dvojke i SPC, što nas je već jednom dovelo do genocida u Srebrenici. Ako se Vučiću dozvoli da nastavi sa politikom srpskog sveta, rezultat će biti isti. Ako bi Vučića na vlasti nasledila sadašnja bojkot opozicija, ni oni ne bi izručili ovo dvoje radikala jer i oni otvoreno podržavaju Vučićev srpski svet, što je najvidljivije u Crnoj Gori – ističe Olenik za naš list.

Osim što su Radeta i Jojić sigurni u Vučićevoj Srbiji, prethodnih godina na snazi je rehabilitacija osuđenih ratnih zločinaca, koji se sada slave kao heroji, od Veselina Šljivančanina i Nikole Pavkovića, do Vladimira Lazarevića i Nikole Šainović. Vojislav Šešelj prolazi nekažnjeno za sve uvrede i pretnje kritičarima Vučićevog režima.

Inače, Vučić je na TV Pink govorio o seriji „Porodica“ i rekao da su „oni obećali Miloševiću da neće isti u Hag, to su činjenice“. Dodao je da mu se nije dopalo što nisu puštene muke i problemi sa kojima se suočavao Milošević – zašto je morao u sukob sa NATO-m, gde se lomio…

– Nisu ni muke Zorana Ðinđića predstavljene, težak izbor da li da ga izručuje ili ne, ali ne zbog ličnog odnosa, već zbog odnosa prema državni, narodu, šta donosi budućnost, isto i sa Koštunicom – rekao je Vučić.

Haški procesi Mladiću, Stanišiću i Simatoviću

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) može da preispituje presude Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u javnosti poznatijeg kao Haški tribunal. Mehanizam je odgovoran i za žalbene postupke na presude MKSR, Tribunala i Mehanizma. Trenutno je u toku žalbeni postupak nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina.

Mehanizam može da vodi i ponovljena suđenja, pa je tako u toku ponovljeno suđenje bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, koji su optuženi za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH od 1991-95. godine. NJih dvojica su prvostepenom presudom oslobođeni svih optužbi, ali je Žalbeno veće donelo odluku da se postupak ponovi, pa je ponovno suđenje počelo 2015. godine. Završne reči u ovom predmetu bi trebalo da budu održane od 12. do 14. aprila ove godine.

I ono što se upravo odnosi na radikale Vjericu Radetu i Petra Jojića, Mehanizam može da vodi istrage, suđenja i žalbene postupke u predmetima nepoštovanja suda i lažnog svedočenja počinjenog tokom postupaka vođenih pred MKSR-om ili Tribunalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari