Pošto nadležni u Srbiji nisu želeli da čuju o nezakonitostima u privatizaciji subotičke fabrike Sever, a na šta ih već par godina upozorava udruženje Solidarnost, nastalo od bivših radnika ovog preduzeća i malih akcionara, priča o toj nelegalnoj privatizaciji stigla je do Brisela.

Pošto je od juna 2011. godine Solidarnost član Koordinacionog odbora radničkih protesta u Srbiji i istovremeno pridruženi član NVO Pokret za slobodu, predstavnik ovog pokreta Milenko Srećković govorio je u Odboru regija, savetodavnom telu Evropske unije, o ekonomskim posledicama privatizacije u Srbiji, a u tom kontekstu izneti su i problemi sa kojima su se suočili radnici Severa nakon privatizacije, pre svega uništavanje same firme. U svom izlaganju Srećković je „Vladu Srbije označio za krivca za uništavanje velikog broja preduzeća i radnih mesta, pranje nelegalno stečenog novca kroz privatizaciju, uništavanje poljoprivrednih zadruga i kombinata, korupciju, tajkunizaciju svih segmenata društva i korišćenje državnog budžeta za finansiranje stranačkih aktivnosti“, saopštavaju iz Udruženja Solidarnost.

Pokret za slobodu od Vlade Srbije zato traži nadoknadu štete i ispravljanje nepravde koja je radnicima i seljacima napravljena u postupku privatizacije.

– Nedopustivo je da tolika pljačka ostane nekažnjena, a da sadašnja vlast i dalje bude smatrana demokratskom i proevropskom. Vlast u Srbiji govori da sve čini da bi Srbija postala deo Evropske unije, a nijedna privatizacijska afera nije do kraja istražena niti su počinioci kažnjeni – izjavio je Milenko Srećković.

Učešće Pokreta za slobodu na javnoj konferenciji održanoj u Odboru regija podržao je međunarodni pokret European Coordination Via Campesina. Sredinom sledećeg meseca u Briselu biće održan javni skup na kojem će se institucijama Evropske unije ponovo predati pismo sa detaljnim informacijama o korupciji u privatizaciji. Skup će organizovati nedavno formirani ogranak Pokreta za slobodu u Briselu, u kojem se nalaze društveni aktivisti iz inostranstva.

Subotičko udruženje Solidarnost je u stalnoj komunikaciji sa nadležnim organima pravosuđa u iščekivanju nalaza i mera MUP-a i Tužilaštva u Subotici povodom krivičnih dela i drugih nezakonitosti počinjenih tokom i nakon privatizacije Severa.

„I ovaj put upozoravamo vlasti u Subotici da jednom održanom sednicom Skupštine grada, zaključcima i papirima ne sprečava dalje devastiranje i uništavanje Severa, već se samo konkretnim i beskompromisnim merama i gradskih i državnih organa može razotkriti pljačka ovog preduzeća. Imamo na raspolaganju još niz mera i akcija u borbi za spas Severa i mi od njih nećemo odustati“, navode u Solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari