Domu za stare u Negotinu nakon vanrednog stanja krivična prijava 1Foto: www.wikipedia.org

U Domu za stare “Radost” u Negotinu sinoć je obavljeno kontrolno testiranje svih korisnika i zaposlenih, kao i vojnika koji su radili na obezbeđivanju ovog doma, nakon jučerašnjih alarmatnih rezultata po kojima je virus korona bio potvrđen kod 30 štićenika i zaposlenih.

Najnovije rezultate danas je na konferenciji za novinare saopštio predsednik Opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije Vladimir Veličković koji je rekao da je urađeno 60 kontrolnih testova, kako bi se proverilo i sagledalo celokupno stanje u ovom domu za stare i da su testovi pokazali da su na virus korona pozitivna 33 korisnika doma, 13 radnika i dva vojnika.

Negativan nalaz potvrđen je kod pet korisnika doma i četiri zaposlena, a za tri lica materijal je još uvek u radu.

– Pribojavali smo se ovakvih rezultata. Evidentno je da je Кovid -19 ušao u Dom za stare „Radost“. Već su preduzete sve neophodne mere u dogovoru sa republičkim kriznim štabom, kabinetom premijerke i resornim ministarstvom. Preostali domovi u našoj opštini su već u obradi, danas će se testirati tri doma i radnje za pružanje usluge smeštaja i dva doma sutra. Sve uočene nepravilnosti u njihovom radu biće evidentirane i pokrenuti postupci. Domu za stare „Radost“ zbog uočenih nepravilnosti u radu biće najverovatnije oduzeta dozvola za rad i pokrenuta krivična prijava od strane resornog ministarstva po ukidanju vanrednog stanja. Policija i tužilaštvo su juče počeli da rade svoj deo posla i nakon istrage znaće se tačno šta se dešavalo i šta je prouzrokovalo ulaz Кovida -19 u taj dom. – kazao je Veličković.

Prema njegovim rečima svi korisnici sa pozitivnim nalazom biće upućeni na dalje lečenje, a srodnici o svemu će biti obavešteni preko Centra za socijalni rad u Negotinu.

U dogovoru sa nadležnima biće doneta odluka da li će oboleli biti lečeni u tercijalnim ili sekundarnim zdravstvenim ustanovama, a nakon lečenja i negativnog nalaza korisnici će biti upućeni u neku od ustanova socijalne zaštite, objasnio je Veličković.

– Кorisnici sa negativnim nalazom preko Centra za socijalni rad biće upućeni u kućni karantin ako su srodnici ovde, ali ako su srodnici van zemlje posle sastanka znaćemo da li će biti smešteni u neku izolovanu prostoriju u zdravstvenom centru kako bi imali potrebnu negu i da bismo ispratili njihovo dalje lečenje i da li će doći promene u nalazu na virus. Nakon isteka karantina, ukoliko budu i dalje negativni na virus korona biće upućeni u neku od ustanova socijalne zaštite ili na kućno lečenje po želji srodnika.- istakao je predsednik negotinske opštine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar na teritoriji grada Bora, registrovane su tri novoobolele osobe, tako da je ukupan broj obolelihod početka testiranja 107.

U današnjem saopštenju gradske uprave navodi se da su od poslednjih informacija četiri osobe izlečene i da je ohrabrujuća informacija da je broj izlečenih veći od broja novoobolelih. Ukupno je izlečena 41 osoba, tri su preminule, pa su danas na teritoriji grada 63 osobe pozitivne na virus Covid-19. U Boru je od početka pandemije testirano 546 osoba, čekaju se rezultati za 87 osoba, a u samoizolaciji se prema jučerašnjim podacima nalazi 273 lica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari