“Dešava se ono čega smo se od početka plašili”: Direktorka Zoo vrta na Paliću o stanju male lavice Kiki 1Foto: Viber grupa "Uživo sa subotičkih ulica"

“Naša Kiki je prilično loše. Nažalost, došlo je do toga čega smo se i plašili od početka njenog prihvata, a to je da izgleda da su počeli da joj otkazuju unutrašnji organi”, kazala je Sonja Mandić, direktorka Zoološkog vrta na Paliću.

Prema njenim rečima, to je verovatno posledica neadekvatne ishrane u prethodnom periodu.

“Teško je reći u samom trenutku prihvata, osim na osnovu laboratorijskih analiza, svih testova koje je moguće uraditi u tom trenutku i stavljanja pod adekvatnu terapiju, kako će jedinka koja je držana u za nas potpuno nepoznatim uslovima, reagovati na tu terapiju”, objasnila je ona jutros za “Probudi se” TV Nova.

Ona je dodala i da je lavica pothranjena, navodeći da je na prijemu u takozvani prihvat Zoološkog vrta imala svega devet i po kilograma, a da svako ko se razume u velike mačke, zna da bi u tom periodu života, odnosno starosti između četiri-pet meseci, trebalo da ima više od 30 kilograma.

“Što znači da ona ili uopšte nije hranjena ili je potpuno neadekvatno hranjena, primera radi kravljim mlekom ili nekom drugom vrstom mleka. U tom uzrastu, ona nije uopšte prepoznavala meso kao hranu, što je za nas bio očigledan znak da ona meso nije dobijala. Lavovi već sa neka dva, dva i po meseca počinju da jedu meso. Najpre usitnjeno, jer im majka delimično sažvaće i njihovi enzimi prorade posredstvom i njene želudačne kiseline. Kada smo i mi u Zoološkom vrtu prinuđeni ručno da dohranjujemo laviće, takve vrste enzima se dodaju i njoj jer joj je to očigledno bilo uskraćeno”, objasnila je Mandić.

“Dešava se ono čega smo se od početka plašili”: Direktorka Zoo vrta na Paliću o stanju male lavice Kiki 2
Foto: Printscreen/RTS

Direktorka Zoo vrta na Paliću je kazala i da je teško reći da li su sada želudačne resice ili sami organi počeli da otkazuju, ali da svakom slučaju, ceo lavičin probavni sistem uopšte ne funkcioniše.

“Ona dobija već sve te enzime koji su joj potrebni, suplemente u ishrani i sve ono što bi inače trebalo da pokrene taj sistem. Upale koje su joj ustanovljene na samom početku se leče, međutim, problem je što ona stvarno ima toliko mnogo vezanih problema, da kako dobija jednu terapiju, tako joj ta terapija pravi problem na drugoj strani. Prosto, ona trenutno živi na infuziji”, rekla je Mandić.

Zoološki vrt na Paliću je i ranije imao slučajeve zbrinjavanja mladunčeta lava, poput onog kojeg su u julu prošle godine policijski službenici pronašli u stanu jednog muškarca u Subotici, a koji se uspešno oporavio.

“Lavić koji je primljen u julu prošle godine u naš Prihvat je bio otprilike duplo mlađi nego Kiki, a imao je otprilike istu težinu. Po tome se može videti najveća razlika, što je ona primljena u stanju teške pothranjenosti. On nije bio toliko mršav i reagovao je na terapiju. Imao je neko duže vreme indikacije da je imao upale pankreasa, bubrezi su mu bili problematični, međutim, to se za jedno dva meseca stabilizovalo”, poručila je Sonja Mandić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari