Priča lavice Kiki bez srećnog kraja: Šta bi se desilo da neko nije poželeo da ima lava kao kućnog ljubimca? 1Foto: Viber grupa "Uživo sa subotičkih ulica"

Posle 15 dana velike borbe, lavica Kiki je izgubila svoju životnu bitku.

Ona je uprkos naporima veterinara, pod čijim budnim okom je bila danonoćno u Prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta na Paliću, uginula 6. oktobra.

Otkako se pojavila na putu u subotičkom ataru, priča o lavici Kiki odjeknula je ne samo u lokalnim i nacionalnim, već i u svetskim medijima, a svi su se nadali njenom oporavku.

Tim pre jer je Zoološki vrt na Paliću i ranije imao iskustva u zbrinjavanju mladunčeta lava, poput onog kojeg je prošle godine policija pronašla u stanu jednog muškarca u Subotici, a koji se uspešno oporavio.

Međutim, lavica Kiki nije izdržala. Ovog puta, njena priča je ostala bez srećnog kraja.

Za razliku od pomenutog lavića, koji je u trenutku prijema u Prihvatilište bio otprilike duplo mlađi od Kiki, a imao je istu težinu, za mladu lavicu je to bilo stanje teške pothranjenosti.

Priča lavice Kiki bez srećnog kraja: Šta bi se desilo da neko nije poželeo da ima lava kao kućnog ljubimca? 2
Foto: Privatna arhiva

Umesto 30 kilograma, koliko je uobičajeno za velike mačke stare četiri-pet meseci, Kiki je težila svega 9,5 kilograma, a detaljnim pregledima i laboratorijskim analizama je utvrđeno da je imala i probleme sa lošom krvnom slikom, upalama u organizmu, anemijom, da je bila puna parazita, dok je ispod repa imala i inficiranu ranu.

Lavica je trpela bolove i zbog slomljene butne kosti na levoj nozi i delimičnog preloma na desnoj nozi, zbog čega je operisana, a takođe je ustanovljeno i da verovatno nikada ranije nije hranjena mesom, što se moglo videti po njenoj reakciji na meso, ali i po tome što creva i želudac nisu bili u stanju da prerade hranu, pa nije imala stolicu.

Sve to je bilo previše za njen nedovoljno razvijeni organizam, te su počeli da joj otkazuju i unutrašnji organi, a to se ne bi dogodilo da neko nije poželeo da ima lava kao kućnog ljubimca.

Priča o lavici Kiki je pokazala da će se Prihvatilište Zoološkog vrta na Paliću i dalje suočavati sa prijemom iznemoglih jedinki, pokušavajući da ih vrati sa ivice smrti, sve dok postoje ljudi koji divlje životinje kupuju kao jedan vid prestiža ili zabave, bez ikakve svesti o tome da su to živa bića koja zahtevaju adekvatne uslove za život, a koje oni ne mogu da im obezbede.

Zbog toga i ne čudi što je jedan od komentara na vest o uginuću lavice Kiki glasio: “Što više upoznajem ljude, sve više volim životinje”.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari