Stotine zatvorenika koji služe doživotnu kaznu zatvora u Italiji pozvali su juče predsednika Đorđa Napolitana da vrati smrtnu kaznu. Njihov zahtev je objavljen kao pismo u dnevnom listu Republika. Italija ima gotovo 1.300 zatvorenika koji izdržavaju doživotne kazne zatvora, od koji se njih 200 nalaze u zatvoru već više od 20 godina.

Stotine zatvorenika koji služe doživotnu kaznu zatvora u Italiji pozvali su juče predsednika Đorđa Napolitana da vrati smrtnu kaznu. Njihov zahtev je objavljen kao pismo u dnevnom listu Republika. Italija ima gotovo 1.300 zatvorenika koji izdržavaju doživotne kazne zatvora, od koji se njih 200 nalaze u zatvoru već više od 20 godina. Italija je zemlja koja je bila na prvom frontu borbe protiv smrtne kazne i nedavno je u Savetu bezbednosti UN lobirala za uvođenje moratorijuma na smrtnu kaznu. Ali kod kuće, zatvorenici koji služe doživotne kazne žele da smrtna kazna ponovo bude vraćena.
Pismo upućeno predsedniku Napolitanu potpisao je zatvorenik Karmelo Musumeci (52) koji je u zatvoru već 17 godina. Takođe, pismo je potpisalo još 310 njegovih kolega zatvorenika. Musumeci je izjavio da mu je dozlogrdilo da umire svakog dana pomalo. Želimo da naše doživotne kazne robije budu promenjene u smrtne kazne.
Glavni potpisnik pisma je čovek koji je od kada je u zatvoru pokušao da promeni svoj život. U zatvoru je položio sve ispite za višu školu, a stekao je i diplomu pravnika. Ali, ova kazna ga je pretvorila iz svetlosti u tamu. On je predsedniku rekao da je njegova budućnost ista kao i njegova prošlost, ubija mu sadašnjost i gasi svaku nadu. Italija je abolirala smrtnu kaznu posle Drugog svetskog rata. Prema sadašnjim zakonima zatvorenici koji služe doživotnu kaznu zatvora mogu zadržati pravo na kratke periode izlaska na slobodu posle 10 godina i izdejstvovati uslovno oslobađanje posle 26 godina dobrog vladanja. U odgovoru predsednika Napolitana na pismo kaže se da je sada na parlamentu i vladi da se bave zahtevima zatvorenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari